Osniva se Srpsko-saudijski poslovni savet
Foto: Printscreen/Foto: Ivana Vukotić

„Veliko je interesovanje srpskih kompanija za saradnju sa partnerima iz Kraljevine Saudijske Arabije. Privredna komora Srbije će zato inicirati otvaranje Predstavništva PKS i komora Zapadnog Balkana u Saudijskoj Arabiji, a već u narednom periodu organizovaćemo i B2B susrete saudijskih i privrednika Srbije i regiona“, najavio je Čadež.

Pred privredama dveju zemalja je period intenzivne saradnje, ističe Čadež i navodi da će u junu domaće kompanije učestvovati u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na sajmu prehrane „Saudi Fud“ u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Osniva se Srpsko-saudijski poslovni savet

Foto: Ivana Vukotić

 

Prema rečima predsednika PKS, u narednim nedeljama biće održan i prvi sastanak Poslovnog saveta kako bi se što pre razmotrile mogućnosti investiranja i zajedničkih projekata dve privrede, posebno u sektorima poljoprivrede i ulaganja u stočni fond Srbije, IKT-u, i banjskom i zdravstvenom turizmu.

„Želimo da otvorimo tržište Kraljevine Saudijske Arabije za kompanije iz Srbije i regiona, da naše kompanije investiraju u gradnju logističkih centara u toj zemlji, da povećamo izvoz domaćih proizvoda, kao i da privrednici te zemlje dođu kod nas i ulažu u razvoj naše poljoprivrede i banjski turizam“, rekao je Čadež.

Osniva se Srpsko-saudijski poslovni savet

Foto: Ivana Vukotić

 

Čadež je podsetio da je u prethodnom periodu delegacija PKS boravila u KSA, da je ostvarena saradnja između Centra za digitalnu transformaciju PKS i Agencije za digitalnu saradnju, međunarodne organizacije čiji je KSA član i koja pokriva tržište od 500 miliona ljudi, kao i da su saudijskim partnerima predstavljene mogućnosti za nove projekte sa srpskim privrednicima u cilju povećanja spoljnotrgovinske razmene dve zemlje.

Hasan Al-Huvaizi, predsedavajući Federacije saudijskih privrednih komora, pod čijim okriljem posluje više od 1,3 miliona kompanija u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, istakao je da dobre i prijateljske odnose dve zemlje treba dodatno unaprediti i na ekonomskom planu i pozvao srpske privrednike da posete njegovu zemlju i upoznaju se sa mogućnostima zajedničke saradnje.

Osniva se Srpsko-saudijski poslovni savet

Foto: Ivana Vukotić

 

„Želimo da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Srbije kroz osnivanje Poslovnog saveta dve zemlje. Poslednjih godina svedoci smo velikih aktivnosti srpske privredne komore i predstavnika Republike Srbije na unapređenju odnosa dveju zemalja. Međutim, obim spoljnotrgovinske razmene ne oslikava prave mogućnosti i kapacitete koje imaju dve zemlje“, rekao je Al-Huvaizi.

Tržište Saudijske Arabije, u pogledu potencijalne saradnje, predstavlja u ovom trenutku jedno od najprivlačnijih tržišta na Bliskom istoku za srpsku privrednu zajednicu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Saudijskom Arabijom iznosila je prošle godine 117,2 miliona dolara. Izvoz robe je vredeo 61,1 miliona dolara, dok je uvoz iz ove zemlje bio 56,1 miliona dolara.

Najviše smo izvozili proizvode namenske i hemijske industrije kao i voće, a uvozili smo iz KSA mahom proizvode hemijske industrije. Srbija se nalazi na 7. mestu po izvozu sveže jabuke u KSA, dok zauzima 1. mesto u izvozu smrznutih malina i kupina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
PKS

Komentari (0)

Loading