"MADE IN RUSSIA" London optužio Moskvu za krah britanske ekonomije
EPA/ADAM VAUGHAN

Prema njegovom mišljenju, borbe u Ukrajini su narušile stabilnost u Velikoj Britaniji.

- Stabilnost je ono što nedostaje, uglavnom zahvaljujući Putinovoj invaziji na Ukrajinu. Ova recesija je "Made in Russia" i moramo da vratimo stabilnost kao prvi korak ka rastu - rekao je Hant.

On je izrazio uverenje da je za suzbijanje inflacije neophodno povećanje poreza.

- Ako zajedno sa Bankom Engleske kontrolišemo inflaciju, onda možemo da obuzdamo globalno povećanje kamatnih stopa, hipotekarnih stopa koje ljudi vide, da zadržimo troškove kredita koje preduzeća uzimaju, i imaćemo šansu da se vratimo na pravi put - doda je on.

263. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine. Poremećaj lanaca snabdevanja podstakao je cene goriva, struje i hrane u Evropi i SAD-u. U Velikoj Britaniji, porast troškova života teško je pogodio domaćinstva i preduzeća.

Banka Engleske podigla je referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena na 3 odsto sa 2,25 odsto. Regulator je takođe saopštio da je privreda Velike Britanije ušla u recesiju za koju se očekuje da će trajati celu sledeću godinu i prvu polovinu 2024. godine. Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji u septembru je dostigla 10,1 odsto. Centralna banka predviđa ubrzanje godišnje inflacije u četvrtom kvartalu ove godine na 11 odsto, a u bliskoj budućnosti rast cena će premašiti deset odsto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Драган

13.11.2022 20:54

Руси су генијалци, једним ударцем и по 10 западних мува. Путин их све два по два на копље набија, преко себа у ситницу тура....