NAJVEĆI PAD REALNIH PLATA U POSLEDNJIH 80 GODINA Inflacija uzima danak u Švajcarskoj, ovi sektori naročito pogođeni
EPA/ROMAN PILIPEY/Wikipedia

Uzimajući u obzir inflaciju, to se pretvara u stvarni gubitak od 1,8 procenata u 2022. godini, nakon čega sledi neznatno povećanje od 0,1 odsto u idućoj godini, prenosi Bloomberg. Povećanje plata za nešto više od dva odsto verovatno neće dovesti zaposlene u praznično raspoloženje, ocenjuju analitičari UBS-a.

Rat u Ukrajini, 259. dan - Alo.rs

Sektori u kojima su plate najviše porasle su građevinarstvo (1,1 odsto), administracija (1,0), IT, finansije i osiguranje (0,9). Plate su manje porasle u proizvodnji i transportu (0,8) i zdravstvenoj nezi (0,7 odsto), prenosi LeNews. Ugovori o platama utiču na oko 550.000 zaposlenih u Švajcarskoj, što je oko 11 odsto radne snage.

Povoljna okolnost je što se ne očekuje pokretanje spirale rasta plata i cena, zbog čega inflacija ne bi trebalo da raste sa sadašnjih 3,2 odsto. Rast potrošačkih cena u Švajcarskoj neočekivano je usporen u septembru i oktobru, ali i dalje je iznad cilja Švajcarske narodne banke.

Švajcarska nacionalna banka podigla je u septembru kamatne stope za 0,75 odsto, nakon čega je referentna kamatna stopa u toj zemlji posle osam godina opet pozitivna, 0,5 odsto. Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je vratila pozitivnu kamatnu stopu. Švajcarska centralna banka držala je kamatne stope na -0,75 odsto do juna tekuće godine, kada je podigla kamatne stope za 0,5 procenata.

Švajcarska nacionalna banka je od 2014. godine pratila politiku nulte kamatne stope, u cilju obuzdavanja rasta vrednosti nacionalne valute. Banka je godinama sprovodila velike intervencije na valutnim tržištima kako bi kontrolisala vrednost franka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading