UKRAJINA IMA OGROMAN PROBLEM! Švajcarci zabranili - neće dobiti municiju za PVO sisteme "Gepard"
Foto: wikimedia/ Hans-Hermann Bühling

Švajcarski ministar ekonomije Gi Parmelin odbio je zahtev koji  je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht poslala Bernu prošlog meseca, otkrila je vlada.

U svom pismu, Lambrehtova je zatražila dozvolu da isporuči 12.400 metaka za  PVO sisteme "Gepard", koje je Berlin poslao ranije ove godine da podrži Kijev u sukobu sa Moskvom.

„Prema principu jednakog tretmana u zakonu o neutralnosti, Švajcarska ne može da pristane na zahtev za transfer ratnog materijala švajcarskog porekla u Ukrajinu sve dok je ova poslednja uključena u međunarodni oružani sukob“, objasnila je švajcarska vlada u saopštenju, dodajući da pošto „pravna situacija“ ostaje ista, „odobrenje za transfer švajcarskog ratnog materijala od strane Nemačke u Ukrajinu još uvek nije moguće“.

Dok je Švajcarska delimično napustila svoju dugogodišnju politiku neutralnosti usred sukoba u Ukrajini i pridružila se zapadnim sankcijama protiv Rusije, ona je više puta onemogućila pokušaje da se Kijevu isporuči oružje švajcarskog porekla. Osim što su Nemačkoj zabranili da šalje municiju za Geparde, Bern je takođe zabranio Danskoj da isporučuje Ukrajini oklopna vozila švajcarske proizvodnje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading