VAZDUŠNA OPASNOST NA CELOJ TERITORIJI UKRAJINE Zamenik načelnika Hersonske oblasti stradao u saobraćajnoj nesreći (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Najteže borbe vode se na istoku, i u Hersonu na jugu.

Uprkos tome što ruske trupe pokušavaju da dođu do administrativne granice Donjecke oblasti, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da ukrajinski vojnici "ne daju Rusima ni centimetar zemlje". 

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje, a Belorusija i Rusija formirale su zajedničku grupu satelita koji će se koristiti i u vojne svrhe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

UKRAJINA UŽIVO

 

Prigožin: Surokin doneo odluku jer se ne plaši odgovornosti

22.22 - Odluka o povlačenju trupa sa desne obale Dnjepra nije bila laka, ali pokazuje spremnost komande da preuzme odgovornost za živote vojnika, rekao je Sputnjiku Evgenije Prigožin, biznismen i osnivač grupe "Vagner".

Rusija odgovorila

21.44 - Ambasador Moldavije u Rusiji Lilian Dari danas je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena nota kojom se jedan službenik moldavske ambasade proglašava personom non grata kao odgovor na ranije proterivanje službenika ruske ambasade u Kišinjevu.

Kadirov o povlačenju iz Hersona

20.39 - Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se nakon naređenja ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da ruske snage hitno napuste grad Herson na jugu Ukrajine.  Kadirov je naglasio da je komandant združenih snaga ruske vojske u Ukrajini Sergej Surovikin do sada spasao hiljade vojnika koji su bili u ukrajinskom ukruženju.

- Nakon što je odvagao sve za i protiv general Surovikin je napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtava zarad glasnih izjava i spasavanja neprocenjivih života vojnika. Herson je veoma teško područje bez mogućnosti stabilnog redovnog snabdevanja municijom i formiranja snažne i pouzdane pozadine. Zašto to nije urađeno od prvih dana specijalne operacije? To je drugo pitanje. Ali u ovoj teškoj situaciji general je postupio mudro i dalekovido jer je evakuisao civilno stanovništvo i naredio pregrupisavanje. Tako da o "predaji" Hersona ne treba ni govoriti. A Surovikin štiti vojnika i zauzima povoljniji strateški položaj i to pogodan i siguran - napisao je Ramzan Kadirov pomirljivim tonom na svom kanalu na Telegramu.

 

Stoltenberg o podršci Kijevu

19.40 - Ogromna većina zemalja NATO-a namerava da nastavi da podržava Kijev, iako ima „nekih glasova“ koji imaju drugačije mišljenje po ovom pitanju, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Velikoj Britaniji.

Kadirov objavio snimak

19.00

Ramzan Kadirov je objavio snimak posete poznatog teologa Magomeda Hitanajeva,  vojnicima bataljona "Vostokk-Ahmat":

 

 

Mađarska nije podržala predlog EK

17.50 - Mađarska nije danas podržala predlog Evropske komisije za novi paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra za iduću godinu.

Pušilin: Stremusov je bio hrabar borac

16:41 - Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), koji je nametnula Rusija, odao je počast Kirilu Stremusovu, usred izveštaja da je ovaj poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Pušilin je opisao Stremusova kao "hrabrog borca za pravdu, za istinu, za ruski narod".

Zelenski dobio Oskara

16:17 - Holivudska zvezda Šon Pen poklonio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom jednu od svoje dve nagrade Oskar kao simbol snage tokom njegove treće posete Ukrajini od početka ruske invazije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zaharova: Ruska strana otvorena za pregovore

15:40 - Ruska strana je i dalje otvorena za pregovore s ukrajinskom stranom i spremna je da pregovara imajući u vidu realnu situaciju u ovom trenutku, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova

- Spremnost Rusije za pregovore, naglašavam, ostaje nepromenjena - rekla je Zaharova novinarima.

Ukrajinski teroristi pokušali da dignu u vazduh gasovod u Novoajdarskoj-LPR

15:12 - Diverzanti su na vreme otkriveni i neutralisani, a na licu mestu je zaplenjeno oko 1 kg eksploziva.

 

 

Zamenik načelnika Hersonske oblasti stradao u saobraćajnoj nesreći

VAZDUŠNA OPASNOST NA CELOJ TERITORIJI UKRAJINE Zamenik načelnika Hersonske oblasti stradao u saobraćajnoj nesreći (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

14:40 - Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Heronske oblasti Kiril Stremousov poginuo je danas u saobraćajnoj nesreći, saopštila je informativna služba tog regiona, prenela je agencija RIA Novosti.

Stremousov je nedavno oštro kritikovao generale i ministre u Moskvi zbog neposobnosti, a ministru odbrane Sergeju Šojguu je čak poručio da se ubije.

Rusija: Završena prva faza obnove Кrimskog mosta

14:20 - 

 

 

Grosi: IAEA nije našla dokaze o pripremi prljave bombe u Ukrajini

13:50 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je da je ta organizacija nakon navoda da Kijev pravi prljavu bombu odmah poslala inspektore u Ukrajinu.

On je to izjavio na marginama samita Ujedinjenih nacija o klimi Kop 27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku, prenosi Tas.

"Mi smo odmah, u roku od nekoliko dana, okupili inspekcijski tim za tri objekta. Uspeli smo da potvrdimo da nema naznaka o zloupotrebi nuklearnog materijala," rekao je Grosi.

On je napomenuo da agencija nije mogla da ignoriše izveštaje o stvaranju prljave bombe jer su "ove tvrdnje iznete kao deo narativa koji vodi ka upotrebi nuklearnog oružja".

Patrušev i predsednik Irana o Ukrajini

13:30 - Iranski predsednik Ibrahim Raisi razgovarao je u Teheranu sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim o različitim pitanjima rusko-iranske saradnje u oblasti bezbednosti, kao i nizu međunarodnih pitanja, saopštila je u sredu pres-služba Kancelarije ruskog Saveta bezbednosti.

 

Narodna milicija LNR i dobrovoljci prihvatilišta „Mačja kuća Donjeck” isporučili su humanitarnu pomoć meštanima oslobođene Popasne

13:15 - 

 

 

Vazdušna opasnost je proglašena na celoj teritoriji Ukrajine

 

 

12:34 - Sirene su se oglasile na celoj teritoriji Ukrajine

Pentagon: Rusija gubi tenkove

12:00 - Pentagon kaže da je Rusija mogla da izgubi polovinu svojih glavnih borbenih tenkova u ratu protiv Ukrajine i da je možda upotrebila većinu svog preciznog naoružanja.

- Putin nije uspeo. Rusija će izaći iz ovog rata slabija nego što je bila - rekao je zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal, prenosi CNN.

 

Zelenski: Oko četiri miliona Ukrajinaca bez struje

VAZDUŠNA OPASNOST NA CELOJ TERITORIJI UKRAJINE Zamenik načelnika Hersonske oblasti stradao u saobraćajnoj nesreći (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

11:20 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sapštio je da je zobg ruskih napada ne energetski sistem te zemlje oko četiri miliona ljudi ostalo bez struje.

Zelenski je rekao da je 14 region,a kao i glavni grad Kijev bez struje, a ukrajinski energetski operater Ukrenergo je najavio da će najavljena isključenja struje biti sprovedena na teritoriji čitave zemlje, prenosi Rojters.

Pretpostavlja se da će situacija sa nedostatkom električne energije i grejanja izazvati novi izbeglički talas ka Evropskim zemljama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov posetio Donbas

VAZDUŠNA OPASNOST NA CELOJ TERITORIJI UKRAJINE Zamenik načelnika Hersonske oblasti stradao u saobraćajnoj nesreći (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

10:45 -  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov posetio je Donbas kako bi obezbedio obuku za radnike u medijima, izjavio je danas prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Sergej Kirijenko.

"Želeo bih da se zahvalim Dmitriju Sergejeviču Peskovu koji se sinoć vratio iz Luganska, gde je održao obuku za medije i službenike za štampu iz Luganske i Donjecke Narodne Republike", rekao je Kirijenko, a prenela agencija TAS S.

 

PREMINUO PUTINOV BLIZAK PRIJATELJ Bio je njegov najjači saveznik

10:30 - Nazivali su ga važnim članom Putinovog tima i istaknutim predstavnikom "peterburškog tima“.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

RUSIJA NIKAD NIJE SAOPŠTILA OVAKVU VEST Uhvaćen do sada najviše rangirani ukrajinski špijun, ovo je presuda

10:15 - Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je razotkrila najviše rangiranog ukrajinskog ilegalnog obaveštajca u Rusiji.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

 

 

TEŽAK PORAZ UKRAJINACA! Preokret na hersonskom frontu, Rusi zaustavili iznenadan napad!

10:03 - Ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke, a njihov pokušaj da probiju odbranu kod Snigirjovke u Hersonskoj oblasti je odbijen, tvrdi danas zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Eksplozije u Sevastopolju

10:01 - Prijavljene su eksplozije u privremeno okupiranom Sevastopolju, prenose ukrajinski mediji.

 

Artiljerija jedinice „Кaskad“ efektivno eliminiše uporište Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Ugledara

10:00 - 

 

 

 

 

Snimak uništenja ukrajinskih tenkova

09:45 - Tenk Oružanih snaga Ukrajine pokušao je da ode da podrži svoju pešadiju, ali je naišao na vatru ruske artiljerije. Nešto kasnije usledila je tenkovska bitka, tokom koje je uništeno borbeno vozilo neprijatelja.

 

 

KADIROV POZVAO MUSLIMANE RUSIJE: Ujedinite se u borbi!

VAZDUŠNA OPASNOST NA CELOJ TERITORIJI UKRAJINE Zamenik načelnika Hersonske oblasti stradao u saobraćajnoj nesreći (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

09:40 - Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio je novi video na svom Telegram kanalu u kome je poručio da su neprijateljski propagandni kanali toliko lagani da iz vedra neba stvaraju bajke, jer sada, kako je naveo, pišu o stotinama mrtvih čečenskih boraca kod Lisičanska.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Guverner Harkova: Nastavljeno granatiranje pograničnih naselja

09:31 - Oleh Sinjehubov, guverner Harkova, javio se Telegramu da tokom noći nije bilo raketnih udara na region, ali da je nastavljeno granatiranje pograničnih naselja.

Harkovska oblast se graniči sa Donjeckom i Luganskom.

Sinjehubov je rekao da su u granairanju povređene dve osobe.

Počela bitka za Herson!

09:30 - 

 

 

 

Ukrajina koncentriše snage u Hersonskoj oblasti

09:15 - Ukrajinske snage nastavljaju da koncentrišu snage u Hersonskoj oblasti u nadi da će izvršiti naređenja kolektivnog Zapada, izjavio je zamenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

- U ofanzivu ukronacista uključeni su strani plaćenici. U ovoj fazi situacija je pod potpunom kontrolom ruske vojske - napisao je Stremousov na svom Telegramu.

Kanadski plaćenik uništen kod Artjomovska

09:00 - 33-godišnji bivši kanadski vojnik Džozef Hildebrand borio se u Avganistanu pre nego što je otišao u Ukrajinu u junu ove godine. Poznato je da je zajedno sa njim 6. novembra eliminisano 9 od 12 ljudi u njegovoj jedinici.

 

 

Кanadsko ministarstvo spoljnih poslova priznalo je smrt kanadskog državljanina u Ukrajini.

 

Ministar odbrane obišao sa inspekcijom komandno mesto Severnog vojnog okruga

08:40 - Кomandant grupe general Surovikin izvestio je Sergeja Šojgua o izvršavanju zadataka u različitim pravcima.

Tokom posete ministar odbrane je uručio i državna priznanja vojnicima, uključujući i zvezde Heroja Rusije.

 

 

Restrikcije u Ukrajini

08:30 - Ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da će tokom dana u celoj zemlji biti restrikcije struje, piše portal „Strana“.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, maksimalna isključenja će biti u Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

 

Rusi ponovo najavljuju da će Ukrajinci baciti prljavu bombu

07:56 - Ruski ambasador u SAD ponovo pominje prljavu bombu. U članku koji je ruski ambasador Anatolij Antonov objavio u utorak uveče na Telegram kanalu ruske ambasade u Vašingtonu, tvrdi se da ukrajinske vlasti pripremaju sabotažu korišćenjem prljave bombe ili provokacije u nuklearnoj elektrani.

"Danas smo suočeni sa pretnjom radijacijske katastrofe. Kijev planira da izvrši sabotažu pomoću ’prljave bombe‘. Detonacija takvog uređaja imaće razmere uporedive sa dejstvom nuklearnog oružja male snage. Udarni talas će rasuti radioaktivne supstance na površini od nekoliko hiljada kvadratnih metara. Kontaminirana područja će se pretvoriti u zonu isključenja na 30 do 50 godina", napisao je Antonov.

 

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

07:27 - 

 

 

BMPT "Terminator" na putu za Donjeck

07:25 - 

 

 

Ozbiljna bitka u oblasti Snigirovka u Hersonskoj oblasti

07:15 - Ukrajinska vojska krenula je u napad u oblasti Snigirovka u Hersonskoj oblasti, usledila je ozbiljna bitka, 205. puk ruske vojske drži liniju fronta, saopštile su regionalne vlasti.

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

07:00 - Sirene o opasnosti od vazdušnih napada čuju se u više oblasti Ukrajine. Između ostalih i u Kijevu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading