DOPRINOS FER PLEJU NA TRŽIŠTU Komisija za zaštitu konkurencije ispituje zloupotrebu dominacije Glova u sektoru dostave hrane
Alo!

 

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja protiv firme Glovoapp Technology, koja drži brend Glovo.


KZK je saopštila da je postupak pokrenut po Zakonu o zaštiti konkurencije i da su u prostorijama te firme izvršeni nenajavljeni uviđaji.

Komisija navodi da je u ugovorima koje je Glovo zaključivao sa svojim partnerima, uočila odredbe koje za posledicu mogu da imaju isključivanje ili otežavanje širenja drugih, konkurentskih platformi.

Dodaje se da te odredbe za posledicu mogu da imaju diskriminaciju partnera kroz primenu nejednakih uslova poslovanja, što može činiti zloupotrebu dominantnog položaja.

 

ZVANIČNO POTVRĐENO Vlada Srbije usvojila predlog rebalansa budžeta za 2022. - evo koliki su prihodi



Do sumnji je Komisija došla tokom sprovodenja analize uslova konkurencije u oblasti digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda.

"Pojedini ugovori i opšti uslovi poslovanja sa partnerima sadrže propisanu naknadu, koju je partner dužan da plati ako stupa u slična partnerstva sa drugim platformama, odnosno nude se visoki iznosi u vidu ulaganja za marketing, uz obavezu vraćanja iznosa ukoliko se uspostavi saradnja sa još nekom platformom", navodi Komisija.

Dodato je da se primena nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, prvenstveno se ogleda u vidu različitih provizija prema različitim partnerima, a u zavisnosti od toga da li sarađuju samo sa Glovom ili i sa konkurentskim platformama.

"Uključivanjem ovakvih ekskluzivnih klauzula u ugovore sa partnerima ili raznih formi podsticaja ili pritisaka da se zadrži ekskluzivnost mogli bi se isključiti konkurenti sa tržišta ili smanjiti njihova mogućnost da se takmiče, što bi u krajnjoj liniji moglo dovesti do viših cena, manjeg izbora i ponude lošijeg kvaliteta, na štetu potrošača", navodi Komisija.

Podseća se da je firma Glovo posle preuzimanja platforme Donesi tokom 2021. godine, značajno proširila mrežu poslovanja i drastično povećala tržišni udeo.

Ističe se da je tako stekla dominantan položaj, čime je promenjena i struktura tržišta.

"Kao takva ima posebnu odgovornost u vezi sa radnjama koje preduzima na tržištu", navodi Komisija.

KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima i ispravama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading