NOVE CENE GORIVA U SRBIJI Evo koliko koštaju benzin i evrodizel
Foto: Shutterstock

Evrodizel se će od 15 sati danas prodavati po ceni od najviše 212 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 201 dinar za litar.

Prethodno je evrodizel koštao 209 dinara po litru, a benzin 187 dinara.

Krajem juna, tačnije 30. ovog meseca ističe uredba kojom država ograničava cenu goriva. Nakon toga ona će biti produžena ili će cena biti prepuštena tržištu. Imajući u vidu da mnoge zemlje, poput Crne Gore, ovih dana produžavaju uredbu o ograničenju cene goriva, takav scenario mogli bi očekivati i u Srbiji.

Cena nafte

Cena nafte danas je na evropskom tržištu 110 dolara za barel, i poslednjih dana beleži kontinuirani pad. Pre desetak dana barel je dostizao cenu i do 124 dolara. Najave međunarodnih finansijskih institucija sada idu u pravcu da treba očekivati još veće cene.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja "crnog zlata" i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u periodu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu.

Za prethodna tri meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je više od 20 dinara, a litar benzina za 17 dinara.

 

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
раде

24.06.2022 15:03

добро је почела цена нафте у свету да пада сли то нема везе са нама

boki

24.06.2022 15:35

benzin za putnicka vozila je jeftin pune su ulice i putevi vizila niko nece 200 m pesice jer ponizenje za neke ici pesice.