NAKON DVE NEDELJE PADA Evo šta se sada dešava sa dolarom
Alo.rs/ Shutterstock

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,15 odsto, pa je cena evra skliznula na 1,0720 dolara, piše See Biz.

Kurs dolara ojačao je i prema japanskoj valuti, za 2,9 odsto, na 130,85 jena.

Većinu nedelje dolarov indeks kretao se ispod nivoa od 102 boda, da bi u petak osetno ojačao, probio se iznad te granice i zabeležio dobitke na nedeljnom nivou.

U petak je, naime, objavljeno da je u maju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 390.000, više u odnosu na 325.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

To potvrđuje da je situacija na tržištu rada i dalje dobra, a rast zapošljavanja i plata mogao bi zadržati inflaciju na visokim nivoima.

Stoga su ti podaci podržali procene da će američka centralna banka i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

„Brojke o zapošljavanju su prilično dobre. A to podržava očekivanja o daljem povećanju kamata Feda u drugom delu godine”, kaže Minh Trang, trgovac valutama u Silicon Valley Bank.

Agresivno povećanje kamata najavljuje i niz zvaničnika Feda.

Među ostalim, potpredsednica Feda Lael Brainard kazala je prošle nedelje kako podržava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem na još par sednica Feda i da ne vidi razloga da bi se u septembru zastalo s ciklusom povećanja kamata ako inflacijski pritisci na popuste.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procenjuje se na tržištu.

Kamate će uskoro povećati i Evropska centralna banka (ECB), s obzirom da je inflacija u eurozoni dosegnula rekordne nivoe.

Kraj ECB-ova programa kupovine imovine može se očekivati na početku trećeg tromesečja, a potom i povećanje kamata. Tako se na tržištima očekuje da bi do septembra kamate mogle biti povećane za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tim očekivanjima, evropska je valuta tek blago oslabila prema američkoj.

No, dolar je puno više ojačao prema japanskom jenu. Očekuje se, naime, da će zbog slabosti privrede japanska centralna banka još neko vreme vodili labavu monetarnu politiku, pa je jen pod pritiskom.

„Svi, uključujući ECB, govore o višim kamatama i slično, no iz japanske centralne banke ne dolaze takvi signali. Mislim da je slabost jena posledica toga”, kaže Trang.

Komentari (0)

Loading