OJADILI RUSKOG OLIGARHA Amerikanci zaplenili imovinu vrednu 5,4 miliona dolara
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Svetlana Lukienko

Američki okružni sud na Menhetnu, država Njujork, danas je doneo odluku da se američkom tužilaštvu odobri konfiskacija imovine ruskog oligarha Konstantina Malofejeva vredne oko 5,4 miliona dolara, a što bi moglo da bude iskorišćeno za obnovu ratom razorene Ukrajine.

Presuda američkog okružnog sudije Pola Gardefa je prva sudska odluka o oduzimanju imovine jednom ruskom državljaninu koji je stavljen na američku listu sankcionisanih ruskih oligarha i poslovnih subjekata, prenosi Rojters.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini američko ministarstvo pravde osnovalo je radnu grupu s ciljem da se izvrši finansijski pritisak na bliske saveznike ruskog predsednika Vladimira Putina.

Američki predsednik Džo Bajden je krajem 2022. godine potpisao zakon kojim je ministarstvu pravde (MP) dodeljeno ovlašćenje da imovinu konfiskovanu od ruskih oligarha ili poslovnih entiteta stavi na raspolaganje odeljenju za pomoć Ukrajini pri američkom MP, jer je do tada važeći zakonski okvir ograničavao američku vladu u pogledu načina korišćenja konfiskovane imovine, prenosi Tanjug.

Američke vlasti su optužile Malofejeva, vlasnika televizijskog kanala Cargrad TV, da finansira „separatiste na Krimu”, crnomorskom poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine, ali je on negirao optužbe. Endru Adams, šef radne grupe američkog Ministarstva pravde, najavio je prošlog meseca da bi prva konfiskovana sredstva ubrzo mogla biti prebačena Ukrajini. Rojters nije uspeo da dobije komentar od Malofejeva za koga se veruje da je u Rusiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading