DVE MILIJARDE OD DRŽAVE ZA PRIVREDU Najveće interesovanje za nabavku opreme, ovi konkursi su još otvoreni
Foto: Alo!

Iz državnog budžeta, kroz četiri programa, privrednici su dobili pomoć vrednu 2,1 milijardu dinara, a ostvariće investicije vredne ukupno 11 milijardi dinara.

Usled velikog interesovanja, javni pozivi za Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2021. godini i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade su zatvoreni.

Novac je još moguće dobiti kroz Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju.

- Za program podrške za nabavku opreme bilo je raspoloživo 2,05 milijardi dinara bespovratnih sredstava - kažu u Ministarstvu privrede.

- Odobren je 691 zahtev, vredan 1,89 milijardi dinara, a vrednost ukupne investicije je 9,7 milijardi dinara. Korisnici su mikro, mala i srednja privredna društva, preduzetnici i zadruge. Iz budžeta se sufinansira do 25 odsto vrednosti opreme. Pet odsto je učešće klijenta, a 70 odsto iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga. Iznos odobrenih bespovratnih sredstava ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od pet miliona dinara.

DVE MILIJARDE OD DRŽAVE ZA PRIVREDU Najveće interesovanje za nabavku opreme, ovi konkursi su još otvoreni

Tanjug

 

 

Ministarstvo privrede, u saradnji sa Fondom za razvoj, ženama preduzetnicama i mladima je obezbedilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava. Odobrena su 52 zahteva, vredna 48 miliona dinara. Iz budžeta su dobili do 35 odsto vrednosti ulaganja, 45 odsto u nerazvijenim opštinama, a ostatak kroz kredit Fonda za razvoj.

- Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte iznose 266,8 miliona dinara - dodaju u Ministarstvu privrede.

- Odobreno je 30 zahteva vrednih 173 miliona dinara. Kombinuju se bespovratna sredstva iz budžeta do 20 odsto vrednosti investicionog ulaganja, 30 odsto za one koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljni kredita Fonda. Kroz Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju dodeljuje se 150 miliona dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava je 1,8 miliona dinara, odnosno 2,4 miliona za nerazvijene opštine.

Ministarstvo kreditira i firme u postupku privatizacije.

- Sredstva u najvećem broju slučajeva se odobravaju za tekuću likvidnost, odnosno podršku preduzećima do okončanja započetog procesa privatizacije, a retko za procenu fer tržišne vrednosti kapitala preduzeća - kažu u Ministarstvu.

- Oko 15 preduzeća godišnje podnosi zahtev i koristi sredstva iz ovog programa, a visina sredstava koja im se odobravaju zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading