U MINUS NI ZA ŽIVU GLAVU Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu je opasna zamka, evo zašto
Foto: Shutterstock/ Syda Productions

Ukoliko vam hitno treba novac, najgora stvar koju možete da uradite (izuzimajući zelenaše) jeste da iskoristite dozvoljeni mi nus u banci. To su, naime, ubedljivo najskuplje pare.

Podizanje gotovine s kreditne kartice, iako nešto jeftinije, takođe je skupo. Najisplativije je uzeti kratkoročni keš kredit.

Kada se sve ovo zna, paradoksalno zvuči podatak da se većina građana ipak najpre opredeli za pozajmicu po tekućem računu. Razlog je, kažu bankari, a priznaju to i sami klijenti, taj jer je procedura najjednostavnija.

Važan savet

- Ukoliko vam je već odobren minus, a niste ga iskoristili, samo odete na bankomat i podignete novac. Ništa prostije, ali iskreno rečeno, i ništa skuplje - objašnjava za Alo! Željko V., stručni savetnik u jednoj banci koja posluje na srpskom tržištu.

Svi podaci na sajtu NBS

Na sajtu Narodne banke Srbije može se naći pregled iznosa kamata na dozvoljeni i nedozvoljeni minus za sve banke u Srbiji. Spisak je na adresi www.nbs.rs, u odeljku kretanje kamatne stope za prekoračenja po tekućem računu.

Kako naglašava, razlika u kamati za korišćenje dozvoljenog minusa i onoj kod gotovinskih kredita je drastična - Mi klijentima savetujemo da svakako imaju odobren minus, zlu ne trebalo. Ali da ga koriste samo kad baš moraju i da to bude na veoma kratak rok.

Na primer, ako je ostalo nekoliko dana do plate, pa će minus biti namiren čim legne uplata. Ima i banaka koje ne naplaćuju korišćenje minusa do izvesne sume, najčešće je to nekoliko hiljada dinara, ne više od 10.000 ili 12.000 - ističe naš sagovornik i dodaje:

U MINUS NI ZA ŽIVU GLAVU Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu je opasna zamka, evo zašto

Alo

 

- Problem je, međutim, što se mnogi dozvoljenim minusom konstantno ispomažu, a kamate na tu vrstu pozajmice su, zavisno od banke, i do 35-36 odsto godišnje.

Bez naknade

Kao što rekosmo, kreditne kartice su nešto jeftinije kad se odlučite da na taj način dođete do gotovine, a onda u mesečnim ratama otplaćujete dug. U ovom trenutku prosečna kamatna stopa (kad se pogleda ceo bankarski sektor) na ovaj vid zaduživanja je nešto iznad 20 odsto. Manje od dozvoljenog minusa, ali znatno iznad kamata na gotovinske kredite.

U MINUS NI ZA ŽIVU GLAVU Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu je opasna zamka, evo zašto

Foto: Shutterstock

 

- Keš kredit na, recimo, šest meseci ili godinu dana može se uzeti s godišnjom kamatom od osam ili devet odsto. To znači da ćete, ako uzmete 100.000 dinara, za šest meseci vratiti 104.000. Sada mnoge banke ne naplaćuju ni naknadu za obradu kredita, tako da je gotovinski zajam bez ikakve dileme ubedljivo najpovoljnija opcija.

Unovčavanje čekova

Postoji još jedna opcija da dođete do gotovine, a to je unovčavanje čekova ukoliko ih imate. Postoje firme koje se time bave, mahom registrovane kao zalagaonice ili nešto slično. Suština je da ćete ček popuniti na 5.000 dinara, a dobićete od njih 4.500. Time plaćate proviziju od 10 odsto.

Posle mesec dana zalagaonica će pustiti (naplatiti) ček ako ga ne otkupite za 5.000 dinara ili ne prolongirate puštanje, najčešće tako što ćete im platiti 500 dinara. Ovakav način dolaska do novca takođe nije isplativ.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading