OSLOBODITE SE DOZVOLJENOG MINUSA I KREDITA Najbolji stručnjaci su dali ove savete građanima Srbije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok zaduženje po osnovu kredita i lizinga može biti dobro jer predstavlja investiciju, minus na tekućem računu predstavlja opasnu i skupu igračku. Istog stava je i Narodna banka Srbije koja građanima savetuje da kontrolišu svoju potrošnju i ne dozvole sebi da upadnu u deficit.

Prema podacima centralne bankarske institucije, dozvoljeni i nedozvoljeni minus predstavljaju najskuplje pozajmice kod poslovnih banaka i za ovim sredstvima treba posegnuti u krajnjoj nuždi. Godišnja kamatna stopa za dozvoljeni minus kreće se do 35 odsto, dok za nedozvoljeni iznosi čak 61 odsto.

Upravo zbog visokih kamatnih stopa, građani se često nalaze u začaranom krugu duga. Kamata se gomila, a primanja koja pristižu na početku meseca samo pokrivaju kamatu i deo glavnice, a onda se upada u novi dug da bi se pokrili troškovi potrošnje.

Čini se da je iz ovakve situacije nemoguće izaći, ali ekonomski stručnjaci misle drugačije.

Ovo su četiri dokazane strategije:

1. NE GOMILAJTE DUGOVE

Ako želite da izađete iz minusa, trošite samo onoliko novca koliko imate i samo na ono što je zaista nužno: hranu, režije, rate kredita i sl. Plaćajte isključivo gotovinom jer tada stvarno imate osećaj koliko trošite. Stručnjaci preporučuju da kreditne kartice izvadite iz novčanika i ostavite na neko skrovito mesto.

2. MORATE DA ŠTEDITE

Iako ovaj postupak možda na prvu loptu deluje nelogično, finansijski stručnjaci ipak vide dosta dobrih razloga zašto bi trebalo ovako postupiti. Ako nemate novca u banci, a pojave se nepredviđeni troškovi, kako ćete ih platiti? Logično je da oformite crni fond za nepredviđene troškove.

3. PLAN ROKOVA ZA OTPLATU

U minusu ste po dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu u visini od 500 evra i želite ga zatvoriti za deset meseci - to znači da biste od prihoda morali izdvajati mesečno 50 evra samo na glavnicu. Popišite svoje troškove i vidite na čemu još možete da uštedite.

4. ODRŽIV BUDŽET

Imati plan svih svojih prihoda i rashoda najbolji je način da se izvučete iz minusa u kratkom vremenu. Lični budžet će vam pokazati na šta trošite svoj novac i kako ostvarujete svoje ciljeve. Važno je živeti prema svojim mogućnostima i truditi se da prihodi budu veći od rashoda

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading