KAMATA RASTE, PARE SE NIŽU: Otriveno kako banke deru građane i gde najviše zarađuju
Shutterstock

Banke nastavljaju da deru građane. Osim što zaračunavaju visoke provizije i naknade, najviše zarađuju na dozvoljenom minusu.

Kamate na ovu uslugu, koju većina građana koristi, dostižu do 36 odsto. To je gotovo četiri i po puta skuplje od keš kredita. Bankari se pravdaju da je ovako visoka kamata posledica malog obezbeđenja prilikom odobravanja dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, iako se potpisuje menica kao i za gotovinski kredit, kao i da ne znaju kuda novac ide.

I kada se uzme gotovinski kredit, bankar ne zna za šta će biti utrošen.

ZA GODINU DANA KAMATA 15.600 DINARA

Dokumentacija je ista i za jednu i za drugu uslugu. Dakle, opravdanje nije realno. Većina banaka dozvoljeni minus odobrava u visini jedne plate na godinu dana. Ima izuzetaka koji nude na 36 meseci i da može da se uđe u minus sa dve zarade ili penzije. Takođe, ima banaka koje nude dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu u iznosu do 500.000 dinara! To bi bilo dobro da smo, na primer, u Austriji, gde je kamata na ovu uslugu nekoliko procenata, pa korisnik može da kupi i auto sa dozvoljenim minusom.

KAMATA RASTE, PARE SE NIŽU: Otriveno kako banke deru građane i gde najviše zarađuju

Foto: Shutterstock

 

Ali u Srbiji to je prava kazna, iako bi trebalo da nam olakša život. Klijent koji, na primer, uzme dozvoljeni minus od 50.000 dinara i iskoristi ga u potpunosti, za godinu dana će sa efektivnom kamatnom stopom od 37,9 odsto da plati 15.600 dinara kamate. Dakle, ukupni dug za 12 meseci će biti 65.600 dinara. Ako bi građanin uzeo gotovinski kredit od 50.000 dinara na godinu dana, sa kamatom od osam odsto, mesečna rata bi mu bila 4.350 dinara, a banci bi platio kamatu od samo 2.210 dinara.

DOBRO RAZMISLITI PRE ZADUŽIVANJA

‒ Građani moraju dobro da promisle kada se zadužuju, a pogotovo kada uzimaju dozvoljeni minus. Samo jednom mogu da potroše dve plate, a zatim svakog meseca vraćaju dug sa debelom kamatom i praktično se godinu dana vrte u krug koji skupo košta. Dozvoljeni minus se nikada ne koristi u celosti, već samo da se premosti koji dan do plate u što manjem iznosu i da se zatim pokrije sa uplatom zarade. Nažalost, mnogi odmah sve potroše i zatim otplaćuju 12 meseci samo dug sa debelom kamatom ‒ kaže Branko Jeremić, ekonomista. Prema rečima Zorana Miloševića iz Beograda, zbog dozvoljenog minusa je morao da uzme gotovinski kredit da bi se rešio, kako kaže, vrzinog kola.

‒ Uzeo sam dozvoljeni minus u visini plate i po i posle dve godine sam morao da podignem keš kredit i otplatim obaveze. Samo sam mesecima plaćao debelu kamatu na stalni minus. Za 60.000 dinara dozvoljenog minusa platio sam posle 12 meseci 20.000 dinara kamate.

GRAĐANI SE SVE VIŠE ZADUŽUJU

Prema zvaničnim podacima, građani su prošlog meseca koristili 46,77 milijardi dinara dozvoljenog minusa ili za 3,1 milijardu dinara više nego u martu ove godine. Očigledno da im jedna plata nije dovoljna da zadovolje sve svoje potrebe. Neki uzimaju ovaj bankarski proizvod da plate zaostale račune, a neki da podmire deo obaveza za letovanje. Svi oni će se kajati natenane, cele godine, kada počnu da otplaćuju kamate, a mnogi i ne znaju šta ih čeka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading