PAPRENO ZADUŽENJE Kamate idu do 29 odsto godišnje, pazite kada uzimate pozajmicu: Najskuplji je minus!
Alo

Zbog toga se dodatno zadužujemo kod banke i tako sebi stvaramo novi trošak koji nije mali.

Najčešće ulazimo u dozvoljeni minus po tekućem računu, međutim, to nije najpovoljnije rešenje jer, kako kažu ekonomisti, to je jedan od najskupljih vidova zaduživanja pošto prosečne kamate idu i do 29 odsto godišnje, dok su kamate kod drugih vrsta kratkoročnih kredita znatno povoljnije, iako ni to nije tako bezazleno.

Zato da se ne bismo neprijatno iznenadili kad svodimo računicu na kraju meseca, dobro se treba raspitati i pročitati sve ono što piše “sitnim slovima” u ponudama banaka koje nam se nude.

Prema bankarskim podacima, prosečni minus u Srbiji iznosi 43.500 dinara, a ovog proleća je oko  250.000 ljudi ušlo u nedozvoljeni minus.

Kako objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, dobar broj građana nije svestan posledica i olako prihvata da uđe u minus u uverenju da će kratko trajati, ali se to često produžava i tu pozajmicu čini veoma skupom.

- Trebalo bi bolje finansijski planirati, a u slučaju potreba, koristiti druge vrste, pre svega, kratkoročne pozajmice, gde su mnogostruko povoljniji uslovi za dobijanje kredita - kaže Hanić, i dodaje da je kamatna stopa na kratkoročne kredite oko devet odsto, odnosno tri puta je povoljnija nego na kredit u vidu minusa koji se produžava.

Najčešće se koristi u punom iznosu

Ekonomisti navode da veliki broj građana vrlo često iskoristi dozvoljeni minus u punom iznosu, a zatim duži vremenski period ne izmiruje svoju obavezu, zbog čega plaćaju kamatu na ukupan iznos minusa. To, kako ističu, nije slučaj kod, na primer, kreditnih kartica ili gotovinskih kredita, jer kod ovih finansijskih proizvoda postoji obaveza da se jedan deo duga, odnosno glavnice, otplaćuje mesečno, čime se ukupno dugovanje redovno mesečno umanjuje u određenom iznosu.

To u praksi, kako objašnjava, znači da bi na 600 evra dozvoljenog minusa na godinu dana godišnja kamata bila oko 200 evra, dok bi trošak kratkoročnog kreditiranja na 12 meseci bio znatno manji.

Samo redovnim umanjivanjem duga po osnovu iskorišćenog minusa - možete izbeći plaćanje znatne sume po osnovu kamate na ukupan dug , odnosno na ukupan minus, i istovremeno postepeno u potpunosti vratiti dozvoljenu pozajmicu po tekućem računu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading