Devojčica iznenađena Strah Šok
Shutterstock
Devojčica iznenađena Strah Šok

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Još od malih nogu naučeni smo da nikako ne smemo da prođemo ispod merdervina (a kasnije su pridodate i bandere, odnosno stubovi postavljeni u obliku slova A) ukoliko želimo da izbegnemo nesreću. Navodno ovim činom izazivamo sudbinu i prizivamo opasnost.

PROČITAJTE I:

 

Kako je nastalo ovo verovanje?

Ima nekoliko teorija o poreklu ovog verovanja, ali svakako najstrašnija potiče iz drevne Azije. Naime, u neka davna vremena u pojedinim azijskim zemljama postojala je praksa da se osuđenici na smrt vešaju o merdevine.

GROBLJE, TUGA, ŽALOST

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Budući da u to vreme još uvek nisu izumeli vešala, merdevine bi prislonili na stablo drveta i o poslednju prečagu vezivali konopac za vešanje.

 

Vampir vampiri horor strah užas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako se tada čvrsto verovalo da je smrt "prelazna", odnosno da ako smo u blizini leša ili se nađemo na mestu gde je neko umro, rizikujemo da i sami izgubimo život. Zato su ljudi izbegavali da prođu ispod merdevina kako ne bi "zakačili" smrt ili nesreću koja je snašla osuđenika.

PREPORUČUJEMO:

 

Druga teorija donekle se oslanja na hrišćanstvo i Sveto Trojstvo. Merdevine naslonjene na zid grade trougao koji predstavlja simbol života. Prolaskom kroz trougao veruje se da izazivamo sudbinu i razdražujemo zle duhove koji žive ispod merdevina.

Crna magija, vradžbine

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Prema ovoj teoriji, postoji i način da se zaštitite. Napravite prstima krst (stavite palac između kažiprsta i srednjeg prsta, slično kao kad pravite šipak), ili dlanovima i celim rukama napravite znak krsta.

Ako vam se BROJANICA POKIDA, morate uraditi OVO!

AUTOR: Rasen/M.M. DATUM I VREME: 20.08.2019. 10:11 - 20.08.2019. 10:18 Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih brojanica, pravoslavlje, molitva, verovanje, Isus, Foto: Shutterstock, ilustracija Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita.

 

BONUS VIDEO:

Alo analiza otkriva koliko dece ćete imati