OBIČAJ KOJI BI TREBALO DA SE ISPOŠTUJE Ako vam se BROJANICA POKIDA, morate uraditi OVO!

Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih

brojanica, pravoslavlje, molitva, verovanje, Isus
brojanica, pravoslavlje, molitva, verovanje, Isus, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita.

 

Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića. Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi slovesne ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista.

Bilo sujeverje ili ne, ali to što nosite određuje vašu SREĆU!

AUTOR: Žena/M.M. DATUM I VREME: 27.07.2019. 14:00 Postoji povezanost između načina odevanja i sujeverja. Većina ljudi je čula da ukoliko obuče odeću naopako sledi iznenađenje. A tu su još neka verovanja koja možda niste znali...

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su „Molitva Isusova“ i „Molitva Presvete Bogorodice“. Neretko se može videti da pojedinci nose više brojanica na ruci.

Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja.

TRI TRIKA ZA OSTVARENJE ŽELJA Na jednostavan način privucite moć svemira i povećajte SREĆU!

brojanica, pravoslavlje, molitva, verovanje, Isus
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras već za molitvu. Molitva je utkana u svaki deo brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve. Stoga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

 

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu je zašto se ona nosi na levoj ruci? Odgovor je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da držimo u levoj ruci.

Takođe, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti lakše nam je da je nosimo na levoj ruci. Naravno nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

NARODNA VEROVANJA Metlu okrenite naopako, novčanicu savijte u trougao! 10 NAČINA kako da NOVAC privučete u KUĆU!

Jedna od najvećih enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne? Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju. U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Foto: Alo!/Dejan Briza

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi