Nema šale:  Neophodna  zaštita od  sunca
Dejan Živančević
Nema šale:  Neophodna  zaštita od  sunca

Dejan Živančević

Nema šale: Neophodna zaštita od sunca, Foto: Dejan Živančević

Opekotine i alergije prete svima koji se u ovom periodu budu izlagali suncu. Đurić kaže da nas u predstojećih nedelju dana očekuju temperature do 36 stepeni, pa je neophodna zaštita.

- U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a kao što vidimo, nas čekaju najviše vrednosti, koje su u odnosu na druge gradove više u gradovima na jugu zemlje, Nišu, Leskovcu,Vranju i Sjenici. S druge strane, Vojvodina ima za nijansu niže vrednosti. Na planinama, konkretno na Kopaoniku, UV indeks će biti ekstremno visok, jer raste sa povećanjem nadmorske visine, a što je viši to je veća opasnost od potencijalnih opekotina. UV zraci prodiru kroz spoljni sloj kože i izazivaju oštećenja kojima su najsklonije osobe svetle puti - objašnjava Đurić.

Dermatolog dr Gorana Isailović upozorava da povišen indeks UV zračenja deluje kancerogeno na kožu.
- Obavezno se treba sklanjati u hladovinu. Neophodno je nanositi zaštitne preparate - 30 grama kreme prilikom jednog nanošenja. Postupak ponavljati nakon svaka dva sata ili pošto izađemo iz vode. Ne bi bilo loše konzumirati namirnice koje će iznutra sačuvati naš genetski materijal od sunca (crna čokolada, brokoli, paradajz, zeleni čaj, salata...), ili tablete na bazi indijanske paprati. Osetljivost na sunce povećava se ako jedemo celer ili pijemo tablete sa kantarionom i neke antibiotike.

Index UV  zračenja

Alo!

Index UV zračenja , Foto: Alo!