So začin
Profimedia
So začin

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Naučnici londonskog Imperijal koledža i Univerziteta Nortvestern, analizirajući ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili veće količine soli imali viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Hypertension.

Zbog toga naučnici poručuju da je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udeo soli u svojim proizvodima.

Povišeni krvni pritisak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja, među kojima su i srčani i moždani udar.

Veruje se da na pojavu tih stanja utiče čitav niz faktora, među kojima su i životno doba, težina i unos previše soli, kao i da vitamini i minerali u voću i povrću mogu, na neki način, da utiču na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska.

Ranije su stručnjaci verovali da unos velikih količina voća i povrća može da poništi dejstvo većih količina soli u ishrani na krvni pritisak. Te namirnice, iako mogu da utiču na snižavanje krvnog pritiska, ne poništavaju štetni uticaj soli, pokazuje novo istraživanje.

U okviru istraživanja dobrovoljci su praćeni četiri dana, i u tom razdoblju uzimani su im uzorci urina, merena je težina i krvni pritisak.

Naučnici su proučavali koncentraciju natrijuma i kalijuma u urinu. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum, koga ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog pritiska.

Naučnici su analizirali i 80 glavnih sastojaka ishrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog pritiska, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama.

Otkrivena je vezu između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma.

Na osnovu natrijuma u urinu i namirnica u ishrani, naučnici su procenjivali ukupni unos soli u hrani. U Britaniji je preporučen maksimalni dnevni unos soli za odraslu osobu 6 grama.

Istraživanjem je utvrđeno da je prosečni dnevni unos soli kod ispitanika bio 10,7 grama dnevno, s tim da je u Britaniji bio 8,5 grama, u SAD 9,6 grama, u Kini 13,4 grama i u Japanu 11,7 grama.

Povećanje unosa soli, iznad prosečnog dnevnog unosa iz ovog istraživanja, bilo je povezano sa povišenim krvnim pritiskom, a povećanje unosa soli za 7 grama iznad proseka utvrđenog u istraživanju bilo je povezano sa 3,7 milimetara žive višim sistolnim pritiskom (srčanim pritiskom).

Doktor Kvini Čan, autorka istraživanja, kaže da rezultati pokazuju koliko je važno smanjiti unos soli.

"Trenutno imamo globalnu epidemiju visokog unosa soli i povišenog krvnog pritiska. Ovo istraživanje pokazuje da ne postoji način da varamo kad govorimo o krvnom pritisku. Smanjeni unos soli je ključan - čak i kad je vaša ishrana u drugim aspektima uravnotežena i zdrava."

"S obzirom na to da veliki deo soli u našoj ishrani potiče iz industrijski prerađene hrane, pozivamo proizvođače da smanje udeo soli", dodaje ona.