Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Igantjev podseća na obaveštajne podatke bezbednosnih snaga Pridnjestrovlja objavljene u petak prema kojim strani stručnjaci u Moldaviji pripremaju borbene jedinice za diverzije i terorističke napade na objekte nepriznate republike. U ovim jedinicima, kako navodi, ima i Ukrajinaca.

Danas, Ignatjev dodaje da ove borbene grupacije već imaju određeno borbeno iskustvo, o čemu je obavestio i zamenika premijera Moldavije Olega Serebrjana na sastanku u Tiraspolju. 

- Izuzetno smo zabrinuti zbog ovih negativnih tendencija. Verujemo da su mir i stabilnost na obalama Dnjestra najvažniji uslovi za normalan dijalog, život ljudi i bezbednost i za to da možemo mirno da gledamo u budućnost - istakao je on. 

Poručio je i da se nada da će svi međunarodni učesnici pregovora, a, pre svega, pripadnici OEBS-a, uložiti potrebne napore kako bi se sprečile provokacije.

Podsetimo, u pregovaračkom procesu o Pridnjestrovlju učestvuju Tiraspolj i Kišinjev, kao strane konflikta, ali i Rusija i Ukrajina. OEBS ima ulogu posrednika, dok su EU i SAD posmatrači.

Poslednji pregovori u tom formatu održani su još 2019. godine.

Najveći broj stanovnika Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, su Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading