Opozicija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Želim da ceo svet zna da ljudi danas definitivno ne žele da se pridruže Evropskoj uniji - naglasio je on.

Aktuelna predsednica Moldavije Maja Sandu najavila je prošle godine referendum o pristupanju te zemlje EU, premda navodeći, da bi mogao da se održi i bez učešća stanovnika Pridnjestrovlja.

Moldavski opozicioni političar podržava pristupanje zemlje Evroazijskom ekonomskom savezu (EAEU), a ne Evropskoj uniji.

- Šta je evropska ideja dala Moldaviji u poslednje tri godine pune vladavine? Siromaštvo, neverovatno skupe energente, nezamislive migracije, nedostatak posla, praktično nas uvlače u rat - pojasnio je Šor svoju poziciju.

Prema njegovim rečima, politika Unije je uvek protiv nečega, a konkretno danas je protiv Rusije, dok je pokret EAEU pokret "za".

- Računamo na ekonomski rast koji Moldavija može i treba da postigne zahvaljujući cenama energenata, tržištima i dobrim odnosima koje su Moskva i Kišinjev razvijali godinama. Iako Zapad to ne bi želeo, Moldavija će obnoviti dobre odnose sa Rusijom. Nemamo drugog izbora – moramo da pobedimo - naglasio je on.

Jedini spas za Moldaviju je ulazak u EAEU, poručio je Šor u razgovoru sa poslanikom Državne dume Leonidom Kalašnjikovim.

Ukazao je da samo EAEU i Rusija se mogu nazvati prijateljima moldavske države, čije stanovništvo to takođe odlično razume.

Prozapadni političari su Moldaviju doveli u situaciju da, jednostavno rečeno, jedna baka prima penziju 100 evra, a prinuđena je da plaća 95 evra za režije.

- Postavlja se pitanje da li je običnom penzioneru dovoljno pet evra za život - upitao je Šor, navodeći da je životni standard u Moldaviji na užasno niskom nivou.

Ilan Šor je jedan od glavnih političara opozicionih snaga u Moldaviji. Sud u toj zemlji zabranio je njegovu stranku "Šor" u junu prošle godine, proglasivši je neustavnom. A, vladajuća stanka je saopštila da republička opozicija "dezinformiše stanovništvo".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading