Ekvador
Foto: AP/Foto:AP

Najmanje šest osoba uhapšeno je u gotovo histeričnoj akciji ekvadorske policije, posle ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija Valensije, koga su pripadnici bande "Los lobos" likvidirali tokom predizbornog skupa u gradu Kito.

"Dobro veče narode Ekvadora. Mi, organizacija Los lobos, preuzimamo odgovornost za ove događaje i ponovićemo ih ukoliko korumpirani političari ne počnu da ispunjavaju obećanja", navodi se u 57 sekundi dugoj poruci ove bande.

"Sledeći je Jan Topić", zapretili su ekvadorski "Vukovi", koji, prema procenama policije i međunarodnih organizacija, broje oko 8.000 pripadnika, umešanih u šverc kokaina, otmice i nelegalnu eksploataciju ruda.

Ekvador

Foto:AP

 

 

Jan Tomislav Topić Fero je nekadašnji pripadnik francuske Legije stranaca, koji je jedno vreme bio ministar unutrašnjih poslova.

"Ispunite obećanja data kada ste uzeli milione naših dolara", navodi se na snimku na kojem se vidi desetak maskiranih i naoružanih pripadnika ove bande.

Ubistvo Fernanda Valensije Viljavisensija usledilo je mesec dana pošto je u Manti ubijen lokalni gradonačelnik, takođe borac protiv korupcije i šverca droge. Viljavisensio je, tokom kampanje za predsedničke izbore 20. avgusta, posebno ukazivao na bliske veze vrhova vlasti i kriminalnih organizacija u Ekvadoru.

Ekvadorske vlasti, do sada, nisu ni potvrdile ali ni demantovaale da je ova banda odgovorna za smrt predsedničkog kandidata, iako je dnevnik "Ekstra" objavio da su do sada uhapšena šestorica "Los lobosa".

Ekvador

Foto:AP

 

 

"Vukovi" su, prema procenama policije, druga najmoćnija kriminalna organizacija u Ekvadoru, čiji je uticaj naglo porastao posle ubistva lidera, do tada neprikosnovene, bande "Los čineros" Horhea Luisa Zambrana 2020. godine.

"Los lobos", ili 8.000 kriminalaca

U naredne tri godine, "Los lobosi" su okupili oko 8.000 kriminalaca, koji kontrolisu deo šverca kokaina, organizuju otmice i nelegalno eksploatišu zlato po planinaama Ekvadora.

Vlasti tvrde da im se baza nalazi u zatvoru Gvajakil odakle vode operacije u sedam ekvadorskih provincija. Smatraju ih odgovornom ta seriju pobuna u zatvorima, u kojima je stradalo više od 300 ljudi.

 

Blisko sarađuju sa meksičkim kartelom "Halisko nje dženerejšn". Najveći konkurenti "Vukova" su "Los činerosi" koji predstavljaju lokalnu podružnicu kartela Sinaloa.

U obračunu ove dve bande u zatvoru Belavista je ubijeno još 100 osoba, dok je oko zidina pronađeno još više od 40 tela, mahom pripadnika rivalske organizacije "R7".

Ekvadorska policija navodi i da imaju bliske veze sa albanskom mafijom i nekadašnjim kolumbijskim pobunjenicima, koji su se, posle sporazuma o primirju, okrenuli švercu kokaina.

Broj ubistava u Ekvador se, u poslednje četiri godine, dramatično povećao, čime je ova, prethodno relativno mirna zemlja, poslata jedno od najopasnijih mesta na svetu.

Obračuni rivalskih mafija, u zatvorima ali i van njih, ozbinjno su uzdrmaali autoritet ionako ne preterano uticajnog predsednika Giljerma Lasa, koji je posle ubistva predsedničkog kandidata obećao da će počinioci biti kažnjeni.

Ekvador je ključna stanica na putu kokaina od Kolumbije i Perua do Sjedinjenih Američkih Država.

Sredinom marta, ekvadorski mediji objavili su snimak telefonskog razgovora dvojice policijskih generali, koji su rapravljali o načinu na koji "valja sakriti izveštaj u kojem se navodi da je Lasa od albanske mafije dobio milion i po dolara".

Albanska veza, "Operacija Balkan"

Ekvadorske obaveštajne službe navode da je albanska mafija, još devedesetih godina, počela da traži partnere u ovoj zemlji, želeći navodno da preuzme kontrolu nad lancem šverca droge ka Evropi.

Najmanje šet albanskih državljana ubijeno je u obračunima rivalskih bandi u nekoliko poslednjih godina, dok je policija u Draču u nekoliko navrata otkrila ukupno tonu kokaina skrivenom među tovarom banana. Osim u pošiljkama banana, kokain je skrivan u pošiljkama čaja i škampa, tvrde policija u Ekvadoru.

Evropske obaveštajne službe su, tokom "Operacije Balkan" 2014. godine idenitfikovale dve vodeće albanske kriminalne organizacije i uhapsile Remzija Azemija i još 11 albanskih i ekvadorskih državljana.

Azemi je, mesec dana kasnije, uspeo da pobegne iz zatvora, ali je 2017. godine uhapšen u Nemačkoj. U Ekvadoru je uhapšen za ubistvo supruge i jednog crnogorskog državljanina.

Ekvadorski dnevnik "Ekvadorian tajms" navodi da su u toj državi aktivne dve "ekipe" albanskih kriminalaca, koje zasebno kontrolišu priliv kokaina iz Perua i Kolumbije.

Samo tokom prošle godine, u Ekvadoru je zaplenjeno 210 tona droge i registrovano više od 4.500 ubistava. Samo u obračunima u zatvorima, od 2019. godine ubijeno je oko 600 ljudi.

Veze albanske mafije sežu, kako tvrde ekvadorski mediji, do samog vrha vlasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading