Rusija
Foto: AP/Sergei Bobylev (POOL)

Drugim rečima, to znači da Ekvador Rusima šalje banane, a Ukrajincima oružje za rat protiv Rusije.

Ekvador bi mogao da prebaci u Ukrajinu ruska i ukrajinska sredstva protivvazdušne odbrane i helikoptere koje ima u svom arsenalu. Iako ekvadorski predsednik to nije izričito rekao, izvesno je da će ta oprema odmah završiti u Ukrajini, jer Amerikancima ta vojna tehnika nije potrebna.

Poznato je da je Ekvador svojevremeno od Rusije nabavio ruske helikoptere Mi-171E i protivavionske sisteme igla, a od Ukrajine - protivavionske sisteme „osa“. Ruski vojni eksperti objašnjavaju da to nije puno, ali da su za Ukrajinu, koja se sada suočava sa nedostatkom municije i opreme, i male količine značajne.

Iako Zapad i dalje pruža čvrstu javnu i političku podršku Kijevu u ratu protiv Rusije, zalihe zapadnih zemalja su istrošene, a Ukrajina već troši municiju brže nego što je partneri mogu proizvesti.

Neredi

Dolores Ochoa (STF)

 

 

Ruski ekspert Dmitrij Jegorčenkov ocenjuje da SAD, zahtevajući od zemalja Latinske Amerike da prebace rusku tehniku u Ukrajinu, zapravo te zemlje uvlače u krug svojih marioneta.

"Veoma je neprijatno biti politički delatnik države sa tako ’odrezanim’ suverenitetom i kada te zovu iz Vašingtona i kažu: ‘Treba da predaš’. Mi sa Ekvadorom imamo potpisan ugovor, gde je navedeno da se tehnika ne sme predati trećim zemljama, a naročito ako predaja te tehnike ugrožava bezbednosne interese Ruske Federacije", kaže Jegorčenkov, napominjući da je to obično propisano u dokumentima o vojno-tehničkoj saradnji.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa izrazio je spremnost da se do kraja januara izvrši razmena stare ruske i ukrajinske tehnike za novu iz SAD, u vrednosti od 200 miliona dolara, što je Moskva ocenila kao neprijateljski korak, koji povlači određene posledice.

Rusko "staro gvožđe" za američko novo

Oružje, koje Noboa naziva "starim gvožđem", u stvari je dobro poznato ruskim protivnicima u zoni specijalne vojne operacije i može se upotrebiti protiv ruske vojske, a time će biti prekršen deklarisani stav te južnoameričke zemlje o neutralnosti i traženju mogućnosti za posredovanje između Rusije i Ukrajine.

"Kakve posledice za Ekvador mogu biti? Ta zemlja može biti uvrštena u ruski spisak neprijateljskih zemalja, a takođe može biti u potpunosti prekinuta dalja vojno-tehnička saradnja sa Rusijom. To će automatski uslediti...", kaže ekspert.

Štaviše, ovo je u suprotnosti sa međunarodnim principima o zabrani isporuke oružja u zone sukoba, a ako odluku o predaji ruskog oružja ekvadorska vlada zaista realizuje, to će biti ozbiljan udarac bilateralnim odnosima.

Ruski vojni stručnjaci napominju da Rusija nikada nije isporučivala Ekvadoru tešku tehniku, niti je ta zemlja ikada bila krupan klijent u kupovini sovjetskog ili ruskog oružja, a najveći i najvažniji „predmet“ trgovine su - banane.
Za Ekvador, Rusija je drugi najveći kupac banana posle EU, a za Rusiju - Ekvador je najveći dobavljač banana. Po rezultatima 2023. godine Rusija je kupila 1,3 miliona tona ekvadorskih banana, što čini 97 odsto ruskog tržišta.
Vest o predaji ruskog oružja došla je u trenutku kada se Ekvador nalazi u ratu sa narko-bandama. U zemlji je aktivno oko 20 hiljada članova kriminalnih grupa, a zbog oružanih obračuna na ulicama i haosa koji ne jenjava od početka godine u zemlji je uvedeno varedno stanje na 60 dana.

Očigledno je da su ovi nemiri poslužili Vašingtonu za zgodnu trampu na kojoj će zaraditi i otežati Rusima, a predsednik Ekvadora je za svoju odluku dobio opravdanje.

I Argentina poklanja Kijevu ruske helikoptere

Ekvador nije jedina latinoamerička zemlja koja namerava da isporuči vojnu tehniku Kijevu. Prema navodima argentinskih medija, Buenos Ajres planira da Ukrajini pokloni dva helikoptera ruske proizvodnje, koji se trenutno nalaze u sastavu vazduhoplovnih snaga Argentine.

Kao i u slučaju Ekvadora, reč je o helikopterima Mi-171E, koje je Argentina nabavila 2011. godine i koristila za realizaciju antarktičkih projekata zemlje. Mediji navode da su oba helikoptera van upotrebe, jer su u nezadovoljavajućem tehničkom stanju i zahtevaju ozbiljne popravke, a Argentina je u oktobru rastrgla ugovor sa ruskom kompanijom „Tehnopromeksport“ koja je predviđala održavanje i popravku helikoptera Mi-171E evidencijskog broja N-94. Ovaj sporazum je zaključen 2021. godine i imao je za cilj obnavljanje sposobnosti letenja, posebno do Antarktika.

Argentinski mediji ukazuju da su SAD „savetovale“ Argentincima da poklone helikoptere ovog tipa Kijevu, insistirajući da se latinoameričke zemlje aktivnije solidarišu sa Zapadom po pitanju Ukrajine.

Ruski ambasador u Argentini Dmitrij Feoktistov je ranije izjavio da se Moskva kategorički protivi mogućem prebacivanju ruskih helikoptera u Kijev, navodeći istovremeno da Buenos Ajres tu informaciju nije zvanično komentarisao.

Argentina je, nakon nedavne pobede Havijera Majlija na predsedničkim izborima, promenila spoljnopolitički kurs. Majli je otvoreno izjavio da Argentina treba da se fokusira na saradnju sa SAD, a ne sa zemljama BRIKS, i čak je pozvao da se sa nacionalne valute pređe na dolar.

Pored toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prošlog meseca specijalno doleteo na Majlijevu inauguraciju u Buenos Ajresu, što se tumači kao demonstracija namere novog argentinskog predsednika da u potpunosti sledi spoljnu politiku SAD.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading