ZAROBLJENICI
Foto: Alo/Printscreen

Talas jezivog nasilja stigao je do Ekvadora. Prošle nedelje su narko gangsteri oteli desetine policajaca i zatvorskih službenika, zloglasni kralj trgovine ljudima povezan s eskalirajućim ratom narkobandi u Ekvadoru pobegao je iz zatvora, a banda je upala u jednu od glavnih televizijskih stanica i uživo u etru držala voditelje na nišanu.

Tamne ćoškove interneta preplavili su sablasni video snimci u kojima plaćene ubice muče policajce, a zarobljene vojnike zlostavljaju članovi bandi.

U Ekvadoru se ne gaji koka, niti se konzumira posebno mnogo ove droge, ali u Kolumbiji nikad nije proizvedeno toliko kokaina koliko prošle godine, a Ekvador je glavna tranzitna ruta prema SAD-u i Europi.

Daniel Noboa, 36-godišnji predsednik te države, proglasio je vanredno stanje i uveo policijski čas.

Kolumnista britanskog Telegrapha i savetnik Odbora za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva Daniel Hannan veruje da bi cela priča bila zastupljenija da postoji jedan zlikovac na koga bi mediji mogli da upere prst.

- Privlače nas priče koje potvrđuju naše predrasude ili se uklapaju u naše zamišljene narative. Mediji bi više pažnje obratili na Ekvador kada bismo mogli da okrivimo socijalizam, neoliberalizam ili islamizam - piše Hannan.

Za užase u Ekvadoru Hannan krivi Zapad, odnosno njegove metode borbe protiv trgovine kokainom.

- Sve dok guramo kokain u nozdrve, a istovremeno zabranjujemo njegovu prodaju, u Latinskoj Americi stvaramo neizrecive strahote. Taj snežni prah tako do nas stiže vlažan od znoja dece radnika, prošaran krvlju obezglavljenih seljaka i zatrovan ekološkom katastrofom nastalom u nama dalekim prašumama - rekao je on. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading