Vanredno stanje
Foto: AP/Dolores Ochoa (STF)

Ova mera, koja se primenjuje i u zatvorima, gde su zaplenjena droga i oružje, povezana je sa "ozbiljnim unutrašnjim nemirima" i "unutrašnjim oružanim sukobom" sa kojima se nacija suočava, navodi se u dokumentu vlade.

Kako je počelo nasilje?

Ekvadorski predsednik proglasio je vanredno stanje 8. januara nakon što je vođa narko bande Adolfo Masijas, zvani Fito, pobegao iz zatvora u jugozapadnom gradu Guajakil, gde je služio 34-godišnju kaznu.

Nakon bekstva lidera kartela, u zatvorima su izbili nemiri, koji su eskalirali otmicom 200 zatvorskih čuvara i policajaca od strane zatvorenika, pre nego što su snage bezbednosti povratile red.

Predsednik je 9. januara proglasio da se zemlja nalazi u "unutrašnjem oružanom sukobu" i mobilisao vojnike na ulicama i u zatvorima da se bore protiv dvadesetak bandi, povezanih sa meksičkim kartelima i albanskom mafijom, koja se smatra "terorističkom", a u ovim akcijama uhapšeno je oko 7.500 ljudi.

Prema Ustavnom sudu Ekvadora, proglašenje "unutrašnjeg oružanog sukoba" može trajati neodređenu količinu vremena jer nije vezano za vanredno stanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading