dom za stare
Foto: Alo/Masanori Jošida

Državni domovi za stare nisu menjali cene, ali su kod njih i i ogromne liste čekanja na smeštaj. Cene se kod njih kreću od 28.000 dinara do 60.000 dinara.

Radoslav Milovanović, direktor Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite kaže da su privatni domovi korigovali cene, jer je sve poskupelo. Tvrdi da su cene povećane 10 do 15 odsto, ne više od toga.

"Nije to bilo neko plansko povećanje cena, već su korigovane kako je ko shvatio da mora. Ima i domova koji nisu menjali cene. Neko je čekao kraj godine, pa da ide sa novim cenovnikom u narednoj godini. Neko je to uradio i tokom godine. Ako bi rekli da su cene pre par godina bile upola manje mi tu ništa ne bi grešili. Ali danas su usluge bolje, ima ih više nego što ih je nekada bilo. Razvijaju se domovi, podižu kvalitet. Naspram toga se određuju i cene", rekao je Milovančević za Euronews Srbija.

Dodaje da cene rastu, jer troškovi rastu - skuplja je struja, hrana, grejanje, a morali su da povećaju i plate zaposlenih kako bi ih zadržali da ne odu.

Cene smeštaja u privatnim domovima zavise od zdravstvenog stanja korisnika, vrste sobe ili apartmana u kojem je smešten. Penzije odavno ne mogu da isprate cenu smeštaja kod privatnika.

Satarić: Prinuđeni da prekinu smeštaj

Nadažda Satarić iz Udruženja "Snaga prijateljstva - Amity" kaže da već ima onih koji prekidaju smeštaj u privatnim domovima, jer porodica više nije u mogućnosti da izdrži finansijski pritisak.

"Neki koji više nemaju mogućnosti da plaćaju prekidaju smeštaj. Mnogi od onih koji su smešteni u privatnim domovima nalaze se na listama čekanja i za državni dom. Oni samo čekaju priliku kada će doći na red da se presele u državni dom", rekla je ona za Euronews Srbija.

Dodaje da državni domovi nisu poskupeli jer oni ne posluju po tržišnim principima, kao privatni domovi za stare.

"Njihove cene nisu ekonomske, već ih određuje resorno ministarstvo. Uglavnom oni vode računa da cene u domu, koje su dogovorene, prate prosečne penzije. Zato su cene u državnim domovima upola manje nego kod privatnika", navela je Satarić.

Najskuplji državni dom u Beogradu je oko 60.000 dinara i to je cena za jednokrevetnu sobu u domu na Bežanijskoj kosi. Sa druge strane toliko košta najjeftiniji privatni dom za stare, smeštaj u četvorokrevetnoj sobi.

"Velika je muka nedostatak kapaciteta u državnim domovima za stare. Najviše se čeka mesto za nepokretne korisnike i one koiji boluju od demencije. Bilo bi dobro kada bi državni domovi dobili nove kapacitete. Međutim, skoro 20 godina ništa novo nije sagrađeno, a Srbija je zemlja starih ljudi. Država je prepustila tržište privatnici, računajući da se oni snalaze. Ko može da plati privatni dom platiće, ostali su ostali da se snalaze", rekla je ona.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading