penzioneri
Foto: ATA IMAGES

U privatnim domovima, gde su cene od 800 do 1.200 evra, kažu da su zbog poskupljenja životnih namirnica i plata zaposlenih primorani da usluge smeštaja u ovim ustanovama podignu za 15 do 20 posto.

- Nekoliko segmenata je poskupelo i kako bismo ispratili čitavu situaciju i isplatili plate zaposlenima razmišljamo o tome da podignemo cene. Neki od privatnih domova su to već učinili, a mi ćemo u skorijem periodu - rekao je za Dnevnik jedan od predstavnika privatnog doma u Novom Sadu, koji nije želeo da se njegovo ime pominje u medijima.

dinari

Foto: Shutterstock/ppart

 

Cene domova u privatnom smeštaju nisu istaknute na sajtu i potrebno je zvati kako bi se saznale podrobnije informacije o svemu. Potreba za ovom vrstom smeštaja postoji, jer u državnim domovima se mesto čeka mesecima.

U državnim domovima u Novom Sadu cene se kreću od 25.792 do 56.464 dinara.

Povoljnije cene domova su na periferiji grada, poput: Petrovaradina, Veternika i Sremske Кamenice. Oni skuplji nalaze se u centru Novog Sada i cena im ide i do 1.200 evra.

Кako se saznaje, korisnici penzija koji borave u domovima ove vrste su radni vek proveli u državi, a razliku od nekoliko desetina hiljada plaćaju ili rođaci ili deca koja im žive u inostranstvu.

kola

 

 

Većini nedostižno

Predsednica udruženja penzionera Novog Sada Milena Žarković ističe da je zbog povećanja cena većine artikala, poskupljenje smeštaja u privatnim domovima verovatno opravdano, ali da je ova vrsta domova sve nepristupačniji korisnicima penzija.

- Lista čekanja u državnom domu je podugačka i nije lako dobiti mesto u njemu. Najteže je onim penzionerima koji nemaju srodnike koji bi mogli dotirati za plaćanje takve vrste smeštaja – kaže Milena Žarković.

penzioneri

 

 

 

Кada je reč o državnim domovima u Novom Sadu, cene se kreću od 25.792 do 56.464 i cene su transparentne. Mesec dana u Domu na Limanu za nezavisne korisnike se kreće od 31.411 do 46.547, koliko je potrebno za jednokrevetnu garsonjeru.

U Domu u Futogu su cene od 25.729 do 48.830, koliko je potrebno za jednokrevetni apartman za stacionarni smeštaj. Cene u Domu na Novom naselju su od 32.481, a za jednokrevetnu garsonjeru za stacionarni smeštaj je potrebno 56.464 dinara.

Na naše pitanje da li će poskupljenja u državnim domovima biti, u Gerontološkom centru „Novi Sad” su odgovorili da cene smeštaja određuje resorno Ministarstvo, te da nisu nadležni za dalje informacije s tim u vezi, piše Dnevnik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading