račun
Foto: Alo/Alo/ Dejan Briza

Do ovog poskupljenja je došlo pre svega što cene nisu menjane od 2015. godine, a u međuvremenu je došlo do porasta plata i penzija u Srbiji, kažu u resornom ministarstvu i ukazuju da se sa dosadašnjom cenom nisu mogli pokriti ni osnovni troškovi smeštaja korisnika, te da bi se sa starim cenama dovelo u pitanje i funkcionisanje samih ustanova.

Cena smeštaja u domovima za stare zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kao i da li je reč o jednokrevetnoj, dvokrevetnoj, trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi.

Kako kažu u ministarstvu, najviša cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru u Beogradu, gde smeštaj korisnika sa prvim stepenom podrške iznosi 54.144 dinara dok je najniža cena za smeštaj korisnika u Gerontološkom centru Sombor, gde smeštaj korisnika sa četvrtim stepenom podrške iznosi 26.978 dinara.

Ukupan broj državnih ustanova, odnosno domova, koji pružaju uslugu domskog smeštaja je 74 dok je ukupan broj korisnika u državnim domovima 13.526.

Cene smeštaja u privatnim domovima u Srbiji su uvećane još prošle godine za 10 do 15 odsto, ali ne u svim domovima, rekao je sredinom januara za Tanjug sekretar Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite za smeštaj starih lica Saša Ristović.

"Cene domova iznose od 55.000 do 60.000 dinara, pa može biti i do 1.000 ili 1.200 evra. Zavisi od svega onoga što je potrebno da se pruži nekom korisniku. Ako imate nepokretnog korisnika, korisnika koji je u ozbiljnom stepenu demencije, sve su to dodatni troškovi i dodatno angažovanje radnika i materijala, i naravno da to mora da podigne cenu", rekao je Ristović.

Istakao je da su uvek privatni domovi bili nešto skuplji od državnih i da nije realno da se cene ne podižu kada je sve poskupelo.

U Srbiji postoji 260 privatnih domova različitih kapaciteta, od 10 do 15 korisnika do 100 korisnika, koliko je maksimum, rekao je Ristović i dodao da je ukupan smeštajni kapacitet oko 10.500 kreveta u privatnim domovima, prenosi Tanjug. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading