škola
Foto: Alo/Alo

 Još sam ga to ja ubedila da obuče bermude duge do ispod kolena i rekla: „Ne brini, to je pristojno“. A dete me više puta pita da li ipak da obuče farmerice, a ja ponosna, opeglala mu te bermude, pa košuljicu i sve se mislim kako će da bude najlepši u školi.

Ovako je Miljana Vuković, majka gimnazijalca Alekse, za Alo! opisala svoje uzbuđenje oko prvog dana škole, koje je trajalo samo oko sat vremena, dok joj mezimac nije javio da su ga sa ulaza vratili zbog nedoličnog oblačenja.

Ovo nije bio jedinstven slučaj, jer je, kako je ispričao Aleksa, sa njim van učionice završilo još dvadesetak njegovih drugara i isto toliko drugarica.

- Bilo je i dečaka u sportskim kratkim šorcevima, sa iscepanim nogavicama, i devojčica u suknjicama, golih stomaka i u majcama na bretele. Iskreno, ne bih ni obratio pažnju na to jer smo već bili navikli na takve stajlinge u školama, ali kada smo se onako razgolićeni zgledali u dvorištu, većina nas se složila da jeste malo glupo, jer, kao, tu se spremamo za ozbiljan život, odrasli, treba da naučimo pravila ponašanja – komentarisao je Aleksa kada smo ga pitali za njegovo viđenje događaja.

Nastavnica fizike Ana Pajić, kaže da od učenika ne može da se očekuje nešto drugačije, ako se pogleda u roditelje.

- Nama se na roditeljskim sastancima pojavljuju mame u haljinama za plažu, tate u papučama i šorcevima i tako dalje. Nekim kolegama je neprijatno da ih opomenu, ali ja smatram svojom obavezom da im to kažem. Naravno da se neki naljute, ali mogu samo na sebe ili na one koji su ih vaspitali. Kako možemo da očekujemo da deca budu pristojna, ako roditelji nisu – kaže Ana, i dodaje da u osmoletki u kojoj ona radi, i nastavnici imaju obavezu da dođu pristojnih rukava, okovratnika, nogavica, nikako u sandalama, već pokrivenih prstiju i peta, a ko prekrši ovaj kodeks, biće vraćen i opomenjen.

Kada su pravila o pristojnim odevanju izbledela toliko da su nas dopisi pojedinih škola o kodeksu oblačenja iznenadili, oduševili, a neke i naljutili – nije lako reći, jer pravila ustvari nikada nisu prestala da važe, već samo nisu poštovana.

Na školskom sajtu Trinaeste beogradske gimnazije precizirano je da su zabranjene: kratke pantalone i bermude, trenerke, majice s bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da gimnazijalci dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti, a posle dve opomene biće im umanjena ocena iz vladanja. Slična pravila važe u mnogim školama, na primer prestoničkim gimnazijama Osmoj, Desetoj, Četrnaestoj, Medicinskoj školi „Beograd”, Prvoj ekonomskoj, Školi za negu lepote, kao i u novosadskim gimnazijama „Jovan Jovanović Zmaj” i „Isidora Sekulić”, takođe u Gimnaziji u Ivanjici.

– Kodeks ponašanja oduvek postoji i podrazumeva da se u školu dolazi pristojno odeven, samo su prilike takve da se to sad mora i naglasiti. Imamo finu, pametnu, ambicioznu, kulturnu decu, koja zbog toga što se previše ležerno oblače deluju kao neka čudna grupa. Oni kažu da im je u tome komotno, ali to ne može biti jedini kriterijum, nisu krenuli na stadion, ni na trening. A ako je jedini kriterijum da se osećamo komforno, sutra će neko da dođe ogrnut peškirom jer ide posle na Adu Ciganliju. Nije dovoljno što su mladi, lepi i pametni – rekao je za „Politiku” Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije.

Mesud Čustović, direktor Škole za negu lepote rekao je da i u ovoj ustanovi ko se ne pridržava pravila, bude udaljen s nastave i poslat kući da se adekvatno obuče, a taj izostanak se evidentira kao neopravdan.

- U tom slučaju ja, kao direktor, ili moj pomoćnik pozivamo i obaveštavamo roditelje da im objasnimo zašto dete šaljemo kući – razjasnio je on.

Danina saradnica platila foteljom

Šefica kabineta ministarke zdravlja Jovana Lavrnić smenjena je zbog vulgarnog rečnika u svojim statusima i golišavijih fotografija. Ovo je objavljeno na Instagram profilu Dr Checker uz nekoliko propratnih slika koje pokazuju neprimereno ponašanje za osobu na toj funciji. Iz Minstarstva zdravlja su za medije rekli da nemaju komentar na ovo, a njihov potez naišao je na pohvale jer su, kako su napisali u komentarima, „shvatili da mora da se zna koje je ponašanje prihvatljivo za funkcije u javnim institucijama“.

Mama na re-stilizaciju

Neki direktori su i nepristojno obučene roditelje vrate sa školskog praga.

– Došla je majka u šortsu, nisam htela da razgovaram s njom dok se ne presvuče. I đaci i roditelji i zaposleni moraju da poštuju školu kao instituciju. Ne znam kako roditelje nije sramota da dođu u školu obučeni kao da su krenuli na plažu. Neke devojčice vole da izgledaju izazovno, to jeste očekivano u tom uzrastu, ali nije u duhu obrazovanja. Zašto dečaci da ne nose kape i kapuljače, zato što su se u ustanovama kulture i obrazovanja oduvek skidali šeširi – dočarala je Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading