srednja škola
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Očevici kažu da je iz aparature izletelo od 200 do 500 grama žive. Primera radi, u toplomerima se nalazi maksimalno 2 grama tog tečnog metala. Međutim, direktorka škole Nataša Parezanović tvrdi da se prosulo najviše oko 50 grama žive i da to ne predstavlja “nikakvu opasnost”, piše Vreme, a prenosi Blic.

- O svemu smo odmah obavestili referenta za bezbednost u školi, a zatim i Institut za bezbednost i zdravlje na radu. Takve situacije su se i decenijama ranije dešavale, znaju se procedure. Mi radimo u laboratorijama, sve je u malim količinama, u suprotnom bi mogli da zatvorimo i laboratoriju i škole - navodi Parezanović za "Vreme".

Šta se dogodilo?

Živa i voda koje su izletele iz manometra najpre su poprskale đake, nastavnike i laborantkinju. Deo prosute žive u kapljicama se razleteo po laboratoriji koja se nalazi u podrumu, a jedna gomilica je ostala na patosu, prenosi "Vreme".

Prema rečima svedoka iz škole, nastavnica je odmah otišla kući da se presvuče. Đaci su nastavili sa nastavom, a laborantkinja i nastavnik naložili su navodno spremačici da navuče rukavice, stavi masku i da sa papirnim ubrusima sakupi prosutu živu i stavi je u crni džak. Svedoci kažu, prema navodima ovog nedeljnika, i da je spremačica do sad već nekoliko puta menjala priču, te sumnjaju da to radi pod pritiskom rukovodstva.

Direktorka Parezanović tvrdi da su poštovane procedure kod uklanjanja žive i da su živu skupili u zaštitne posude, te da je prostor tretiran sumpornom pastom, cinkom u prahu, pa deterdžentom i vodom, a narednih dana i sirćetnom kiselinom. Prema rečima svih svedoka, crni džak sa sakupljenom živom ostao je u laboratoriji još najmanje pet dana.

Nastava je nastavljena, pa odložena

Navodno, đaci koje je isprskala živa tokom eksperimenta nisu jedini koji su prošlog ponedeljka bili u laboratoriji u kojoj se desio nemili slučaj. Dva sata posle prosipanja žive učenici popodnevne smene sa profesorkom ulaze u isti prostor. Tu satima rade hemijske vežbe, navodno, potpuno neobavešteni o situaciji sa živom i manometrom koja je prethodila njihovoj nastavi. Posle njih je druga grupa đaka trebalo da uđe u prostoriju, ali ih je sprečila laborantkinja, jedna od očevidaca.

Rukovodstvo škole nikome od nastavnika, đaka ili njihovih roditelja, kako prenosi "Vreme" ni reč nije saopštilo o događaju sa živom. U četvrtak se proneo glas o incidentu i tada nastaje veliko uznemirenje, među hemičarima i tehnolozima koji odbijaju da decu vode ponovo u laboratorije dok ne dobiju objašnjenje o nemilom događaju, kao i objašnjenje zašto je slučaj zataškavan. Tražili su i uverenje da su prostorije bezbedne za rad.

"Relativizacija događaja"

Tokom vanrednog sastanka nastavničkog veća, prema rečima sagovornika portala “Vreme”, rukovodstvo škole relativizuje čitav događaj: direktorka je nastavnicima rekla da je u četvrtak pozvala ovlašćenu instituciju koja se bavi merenjem žive, te da je analiza vazduha obavljena u ponedeljak, a da se sutra očekuju rezultati istraživanja.

- Na šta to liči, da se radi analiza vazduha na isparenja tek nedelju dana kasnije? Pa sve štetno je već izvetrilo. Mi zapravo nikada nećemo saznati kakva je situacija bila toga dana kad se živa izlila i po đacima i po nastavnicima, kada je isparenje bilo u toku i kada su i drugi đaci boravili u toj prostoriji samo dva sata kasnije, kaže jedan od sagovornika.

Nastavnici, koji su uglavnom hemičari i tehnolozi po struci, zahtevaju da se i deca, i nastavnici, laboranti i spremačica koji su bili u laboratorijama podvrgnu zdravstvenim pregledima. Direktorka škole na to odgovara da nema mesta uznemirenju, te da će “već sutra dobiti rezultate.”

Koliko je opasna živa?

Živa, kao tečni metal, posebno je opasna i otrovna ako završi u vodi, ali su opasna i njena isparenja. Naime, elementarna živa vrlo lako isparava na sobnoj temperaturi, a njena isparenja su bez boje i mirisa. Udisanjem para prolaza u pluća i ulazi u krvotok te lako dolazi do središnjeg nerva i truje ga. Simptomi mogu biti nesanica i premor, a potom i gubitak pamćenja, pa čak i emotivna nestabilnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading