ODLAŽE SE DRŽAVNA MATURA ZA 2026.GODINU? Plan postoji ali ne i konačna odluka
EPA/YONHAP

Plan je, ali ne i konačna odluka, da đaci koji su ove godine upisali prvi razred srednje škole budu prvi koji će polagati državnu maturu, piše “Politika”.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog lista, najvažniji ispit za kraj srednjeg obrazovanja i upisa na fakultet gotovo izvesno se odlaže za kraj školske 2025/26. godine.

Iako je bilo reči o tome da će državna matura zvanično biti uvedena u junu 2024. godine, tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar”, a zatim i neopoziva ostavka ministra prosvete i najavljivanja novih izbora u septembru, dovele su do predloga da se polaganje opšte, stručne i umetničke mature prolongira malo duže, do juna 2026. godine.

Takođe, kako piše “Politika”, brojne sugestije, primedbe, predlozi tokom nedavno završene javne rasprave o setu obrazovnih zakona ukazivale su da sistem nije spreman za ovaj reformski iskorak i da bi uvođenje velike mature moralo da se odloži.

Prema tome, plan, još ne i konačna odluka, jeste da prva generacija koja će velikom maturom završiti srednjoškolsko obrazovanje budu sadašnji đaci prvog razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova stručnih i umetničkih srednjih škola.

Ovaj predlog upućen je na izjašnjavanje svim relevantnim institucijama, očekuje se da će biti usvojen, da će se zatim i zvanično naći u Nacrtu izmena i dopuna zakona o srednjem obrazovanju.

Međutim, kako list navodi ova saznanja nisu ni zvanično potvrđena, ali ni demontovana iz Ministarstva prosvete.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading