NOVINE ZA BUDUĆE SREDNJOŠKOLCE, RODITELJI, RAZMISLITE Novi smerovi i stipendija za svakog zanatliju!
Foto: RINA

Novi obrazovni profili od školske 2024/2025. godine su: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Osim novih obrazovnih profila, novina od naredne školske godine je i to što će svi učenici koji upišu deficitarna trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja po dualnom modelu moći da računaju na veća mesečna primanja.

Država će za svakog od njih izdvojiti po 5.000 dinara mesečno i tu sumu će dobijati devet meseci godišnje.

Koja su deficitarna zanimanja u Srbiji odrediće Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje na osnovu analize tržišta rada i potreba privrede. 

Naravno, đacima ostaju i nadoknade koje primaju od poslodavca za učenje kroz rad, a to je od 4.500 dinara do 13.500 dinara, zavisno od toga koliko puta nedeljno imaju praksu. Zakon o dualnom obrazovanju kaže da da za svaki sat proveden u učenju kroz rad đaci dobijaju 70 odsto od minimalne cene rada po satu. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Velja

17.02.2024 10:23

Resenje je jednostavno upisivati ucenike prema potrebama drzave a ne neki kadrovi da se gomilaju na birou rada a nekih da nema.A biro rada da trazi posao a ne da pita nezaposlenog da li je nasao posao.