OPREZ! PAŽLJIVO BIRAJTE DOM ZA STARE, MNOGI RADE BEZ LICENCE Spolja gladac a unutra jadac
Printscreen

Poslednjih godina je sve više domova za stare, a prilikom odabira budući korisnici i njihovi naslednici najčešće gledaju preporuke i cenu, nekima je važna  blizina, a kod pojedinih presudi izgled same zgrade i sobe. U svim situacijama prvo bi trebalo da vide da li dom u koji će smestiti svoje najdraže ima licencu.

Ta važnost se posebno pokazala značajnom u slučaju privatnog doma za stare „Royal”, koji se nalazi u Krnjači.

Prema pisanju medija, osobe koje borave u njemu, kako su rekli njihovi rođaci, konstantno su maltretirane, porodica može da ih obilazi samo jednom mesečno, a bivši zaposleni su u svojim izjavama naveli da korisnici ovog doma gladuju, u slučaju da nekom pozli, bilo im je zabranjeno da pozovu Hitnu pomoć, čak zbog neadekvatne nege mnogi su dobili i šugu.

Privatni starački dom „Royal“ skoro tri godine radi na crno, bez licence, ne nalazi se na listi zvaničnih ustanova na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali na sajtu „Royala“ piše da je licencirani dom za stare u Srbiji, osnovan s idejom i ciljem pružanja visokokvalitetnih usluga i olakšavanja života starim, bolesnim i nemoćnim osobama i njihovim porodicama.

Vlasnik je, kako tvrde nadležni, podnosio zahtev, koji je odbačen zbog neispunjavanja uslova i standarda.

Naša sugrađanka, koja je godinama imala majku u jednom privatnom domu, za Alo! je rekla da u svakom slučaju deo krivice snose i porodice.

- Moj prvi uslov je bio da kod svoje majke mogu da dođem svaki dan, a da ne čekam vikend, kad sam čula za ovaj dom, pitam se kako neko može da pristane na posetu najbližima jednom mesečno. Bila sam spremna da je uzmem iz doma na prvu pomisao da nešto ne funkcioniše - objasnila je naša sagovornica.

Na telefon Doma za stare „Royal“ u Krnjači niko se nije javljao, a na pitanja poslata mejlom do zaključenja današnjeg broja odgovore nismo dobili.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading