mama
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ipak, iskustvo nas uči da su deca često potpuno različita međusobno, i da, bez obzira na to, neko dete može biti malo bliže srcu roditelja.

Svaki roditelj ima svoje omiljeno dete. Na prvi pogled, ova tvrdnja može delovati šokantno, ali je često skrivena kao najveća tajna. Ipak, ako malo bolje razmislimo, nema ništa loše u tome što nam je jedno dete možda malo draže od drugog, zar ne?

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je 23% majki priznalo da ima omiljeno dete, dok je 24% muškaraca izjavilo isto. Ovi podaci sugeriraju da mnogi ljudi imaju svoje omiljeno dete, iako to možda neće javno priznati.

Ovom prilikom, psiholozi za StudyFinds otkrili su koji bi mogli biti suptilni znaci koji bi vam mogli reći da ste omiljeno dete svoje mame. Ili ako se okrenemo - koji su to znaci koji bi vašem detetu mogli dati do znanja da je vaše omiljeno dete.

„Često će mamin miljenik biti dete koje ima sličnu ličnost kao i njihova ličnost – ponekad čak i dete koje ih najviše podseća na sebe kada su bili mladi“, rekla je psiholog iz Velike Britanije Džo Hemings. Ali, dodaje ona, postoje i drugi znaci koji to mogu da ukažu.

DA LI STE VI MEZIMČE U PORODICI? Pet sigurnih znakova da ste omiljeno dete vašim roditeljima!

Foto: Shutterstock

 

 

Psiholozi su identifikovali nekoliko suptilnih znakova koji mogu ukazivati na to da je neko dete omiljeno kod svojih roditelja:

1. Ime ili rođendan kao lozinka

Mama ili tata će često izabrati ime ili rođendan svog omiljenog deteta kao lozinku, ili će u domu biti više slika ili radova tog deteta.

2. Nema zamerke

Roditelji će slabije kazniti omiljeno dete, retko ili nikako. Neće ih ni grditi često.

3. Uvek veruju

Roditelji će uvek verovati svom omiljenom detetu, odnosno, ako postoji „optužba“, uvek će prvo saslušati svoju stranu, a neće polaziti od pretpostavke da je dete nešto sakrilo.

4. Traže savet

Omiljeno dete će uvek imati veće šanse da učestvuje u donošenju odluka, a roditelji će rado tražiti savet od omiljenog deteta. 

5. Ton glasa

Da, neverovatno, ali je upravo tako. Roditelj ima mnogo mekši, nežniji glas kada razgovara sa omiljenim detetom, u poređenju sa drugim.

Postoje i neke manje opipljive stvari koje mogu zahtevati malo više truda da bi se ustanovilo ili primetilo da je roditelj sklon detetu. Na primer, pored koga će najviše voleti da sede za vreme zajedničkog obroka ili ko je najčešće tema njihovih razgovora, piše srbija danas

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading