NAUČITE DA ODRASLOM DETETU KAŽETE ,,NE'' Ovo su 4 stvari koje nikada ne treba da dozvolite!
Foto: Shutterstock

 Kada kupujete uređaj koji tvrdi da je otporan na udarce, to obično znači da će ga korisnici olako tretirati, bacajući ga bez razmišljanja, verujući da se ne može oštetiti. Isti princip važi i za ljude.

Osobe koje su previše popustljive, spremne na kompromise i zatvaraju oči pred nedostacima drugih često ne dobijaju zasluženo poštovanje.

Ljudi cene one koji znaju postaviti granice i ne dopuštaju manipulacije. Roditelji, posebno oni čija su deca već odrasla, moraju naučiti da kažu "ne" kada je potrebno, jer nedostatak granica može dovesti do problema.

baka

Foto: Shutterstock

 

Evo četiri stvari koje ne biste trebali tolerisati ili oprostiti svom odraslom detetu:

Manipulacija

Kada deca koriste emotivno ucenjivanje poput "Mama, ako me voliš, prihvatićeš mog muža", ili "Tata, ako me voliš, daćeš mi svoju ušteđevinu za posao", često se osećate primorani da popustite njihovim zahtevima iz straha da ne izgubite njihovu naklonost.

Međutim, važno je shvatiti da to što postavljate granice ne znači da ne volite svoje dete. Manipulacija nije prihvatljiva i ne smete dopustiti da vaša deca koriste emocionalne taktike kako bi dobila ono što žele.

Osećaj krivice

Ponekad roditelji osećaju krivicu zbog nedostataka u vaspitanju svoje dece, naročito ako su sami odgajali dete. Moja prijateljica je to iskusila odgajajući sina bez očeva prisustva. Da bi nadoknadila nedostatak očevog uticaja, često bi mu popuštala i dozvoljavala mu da radi šta želi. Nažalost, to nije doprinelo razvoju odnosa između majke i sina.

Danas, nakon što je sin odrastao, majka živi po njegovim pravilima, često se osećajući kao da nema kontrolu nad sopstvenim životom. Osećanje krivice ne sme biti osnova za donošenje odluka, a granice moraju biti postavljene i poštovane bez obzira na prošlost.

Baka i deka

null

 

Moje i naše

U porodici je važno uspostaviti jasne granice kada je reč o deljenju resursa. Ako vaše dete uzme nešto od vas i ne shvati važnost vraćanja ili nadoknade, to može dovesti do narušenog poverenja i neravnoteže u odnosu. Roditeljstvo nije jednosmerna ulica gde se samo daje, već treba da postoji uzajamno poštovanje i odgovornost.

Ako vaše dete pozajmi novac, treba da ga vrati. Ako izgubi nasleđeni nakit, treba da nadoknadi štetu. Postavljanje granica u vezi s deljenjem resursa je važno za zdrav odnos u porodici.

Nikad ne dozvolite da budete obezvređeni

Važno je da se ne dozvoli da vaše dete ili bilo ko drugi umanji vašu vrednost ili kritikuje vaše životne izbore. Bez obzira na razlike u obrazovanju ili životnim iskustvima, svako zaslužuje poštovanje.

Ne dopustite da vaše dete koristi svoj status ili dostignuća da bi vas obezvredilo. Setite se da ste vi njihovi roditelji i zaslužujete poštovanje, a vaša vrednost ne zavisi od spoljašnjih faktora poput obrazovanja ili karijere.

Uspostavljanje granica i očuvanje vašeg integriteta ključni su za zdrav odnos s vašim odraslim detetom. Vaš uspeh kao roditelja ne leži u tome da se prilagodite njihovim željama, već u tome da živite svoj život onako kako želite.

BONUS VIDEO 

 

 

 

  •  
  • PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Tagovi

    Komentari (0)

    Loading