baka, tuga, starost, samoća
printscreen/tvprva
baka, tuga, starost, samoća

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

U selu Debrc, opštini Vladimirci, baka Desanka Lukić živi potpuno sama, a jedinu svetlost koju vidi je ona od plamena sveće. Tišinu razbijaju otkucaji starog sata i klasična muzika sa tranzistora na baterije. Komšija nema, a prva prodavnica nalazi se kilometrima daleko.

– Mrak je moja mora, noćna mora. Stvarno mi je teško. Evo, ovako kad zalaju kerovi, ja ne smem da izađem, kako da izađem kad ne znam šta me čeka tamo. To mi je najteže. Kad je dan onda je lakše, vidim sve i bavim se svojim biljkama dokle mogu i nalazim neku utehu u tome. Niko me ne čuje ni da plačem, niko me ne vidi i tako ja provedem dan. Kad počne da pada mrak, kad treba da uđem u kuću i kad treba da legnem, onda mi je najteže. Baš mi je teško, a valjda će i to da prođe – opisuje baka za „Eksploziv“. Kaže da je na nogama održao – rad.
Preko dana obrađuje svoju baštu, gaji krastavce i paradajz, hrani pse i unosi drva, kako kaže, radi onoliko koliko joj zdravlje dozvoljava.

– Bolje to nego da sedim da se sekiram, to ja malo kopam dok se ne zamorim. Sve zavisi od pritiska i šećera – objašnjava Desanka.

Komšija nema, a prva prodavnica nalazi se na nekoliko kilometara. Suprug joj je preminuo pre četiri godine, komšije pre više od decenije, a naslednici ne dolaze.

– Život u mraku je nešto što ne bi nikome poželela. Stvarno je strašno. Dok je suprug bio živ, nisam imala strah. Znam da je tu i psihički sam bila rasterećena, nisam bolovala već se bavila svojim obavezama. Kako je on umro i kada sam posle sahrane došla ovde i ostala sama, drala sam se na sav glas. Ja ne smem u kuću, sve mislim sad će neko da me udari po leđima, glavi, uhvatila me neka panika i evo već četvrta godina...

PROČITAJTE JOŠ: