dobrila
printscreen/RTS
dobrila

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Vizija, kreacija i emancipacija samo su neki od prvih asocijacija na lik i delo Dobrile Smiljanić Vasiljević, žene koja je od Sirogojna napravila svetski brend. U izdanju Muzeja Starog sela Sirogojno objavljena je Monografija o Dobrili autora Zorana Jeremića u kojoj se nalaze svi važni momenti koji su obeležili stvaranje ovog Muzeja i Sirogojno stila.

Žena zbog koje su prsluci sa motivima Sirogojna stigli do Peta avenije u Njujorku, a malo zlatiborsko selo pretvorila je u centar modnog sveta. Više nego dovoljno za monografiju o Dobrili.

„Ona nije bila samo modni kreator, nego i veliki emancipator i prosvetitelj. Došavši ovde, ona je ni od čega napravila nešto epohalno i vredno“, kaže autor monografije Zoran Jeremić.

Veliki je broj poznatih ličnosti iz sveta koji su nosili Dobriline kreacije, ali nije tako izgledalo kada je u Sirogojno sa sobom donela samo viziju.

„Ona je uvek pričala o tome kako će to izgledati jednog dana kao što je i izgledalo, ali u to vreme samo je neko ko je bio bez moga mogao da poveruje u te priče. Međutim, bilo je nas nekoliko koji smo poverovali i izdržali sa njom“, priseća se Dobrilina bliska saradnica Bosa Rosić.

dobrila

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Monografija o Dobrili objavljena je u izdanju Muzeja Staro selo Sirogojno, a uz podršku Ministarstva kulture.

„Dobrila je za ovaj muzej i ovo selo sve, a monografija o Dobrili je samo jedan mikron, najsitniji deo onog što njoj duguje ovo selo i ovaj muzej“, rekla je direktorka Muzeja na otvorenom Staro sleo Sirogojno Svetlana Ćaldović.

Dobrila je rođena u ariljskom selu Radobuđi 1935. Godine. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja među kojima je i Uneskova nagrada za životno delo.

PROČITAJTE JOŠ: