Bosiljak
Profimedia
Žalfija Majčina dušica Ruzmarin Bosiljak Začin Začinsko bilje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

1. Planiranje

Najpre pripremite odgovarajuće posude ili saksije u kojima će rasti vaše začinske biljke. Možete uključiti maštu i upotrebiti i neke stare konzerve ili kante i obojiti ih po želji.

Ne zaboravite da probušite rupe na dnu i pripremite odgovarajuće tacne koje će stajati ispod saksija.

PROČITAJTE I:

Soda bikarbona

Shutterstock

 

2. Priprema

Nabavite odgovarajuću zemlju i rasade. Dobar izbor za baštu u kuhinji mogu biti origano, peršun, ruzmarin, bosiljak, vlašac, žalfija, majčina dušica i estragon. Neka vaš izbor zavisi od toga koja jela najčešće pripremate i koje začine inače koristite.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

3. Sadnja

Raspitajte se koliko je kojoj biljci potrebno prostora i vodite računa o tome kada je sadite. Stavite zemlju do polovine saksije, postavite rasad i zatim dodajte ostatak zemlje. Na kraju zalijte biljku i blago pritisnite zemlju rukama kako bi biljka bila stabilna.

Zalivanje cveća

Profimedia

Foto: Profimedia

4. Zalivanje

Ne zaboravite da zalivate redovno svoje biljke. Biljke se brže osuše kada su u saksiji nego u dvorištu, pa zato češće proveravajte da li je zemlje odgovarajuće vlažnosti.

5. Strpljenje

 Iščekivanje da biljka poraste i da uberemo prve listove zaista može delovati kao večnost. Zato je važno da imate strpljenja, jer je neophodno da biljka dovoljno poraste. Sačekajte da biljka bude visine između 15 i 20 santimetra pre nego što počnete da berete lišće. Preporučuje se da ne počupate više od četvrtine biljke, ali i da sačekate da se lišće obnovi pre ponovnog branja.

Začini Začinsko bilje Majoran Ruzmarin Matičnjak

Shutterstock

Foto: Shutterstock