MLEKO PRED SPAVANJE? Ovo će se desiti ako ga pijete!

Mnogi imaju naviku da popiju čašu mleka pred odlazak u krevet, ali da li je to dobro?

Mleko
Foto: Shuterstock

Iako se vode debate oko toga da li je mleko zdravo ili ne, utvrđeno je da mleko u malim količinama predstavlja veliki izvor nutrijenata, kao i minerala i da pomaže u jačanju tela i imunog sistema, naročito kod dece koja rastu.

Ono šta su naučnci takođe utvrdili jeste da je mleko neverovatno dobro pred spavanje i da pomaže da imate bolji i tvrđi san. Ako pred odlazak u krevet popijete samo jednu šolju mleka, evo šta će vam se desiti.

DA LI ODRASLA OSOBA TREBA DA PIJE MLEKO?

Ukupan broj glasova: 108

  • Da!: 76% (82)
  • Ne!: 24% (26)

1. Bolji san

Nekoliko studija na ljudima i životinjama pokazalo je da ispijanje mleka može dovesti do boljeg sna. Mleko sadrži triptofan i melatonin, što vam može pomoći da lakše i brže zaspite. Triptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji zauzvrat podiže vaše raspoloženje, može vam pomoći da se opustite, a deluje i kao preteča melatonina.

Melatonin pomaže u regulaciji vašeg cirkadijanskog ritma i priprema vas za san. Istraživanje je pokazalo da uzimanje dodataka melatonina i triptofana može smanjiti anksioznost i depresiju.

Mleko
Foto: Shutterstock

2. Odličan izvor proteina

Mleko je jako hranljivo, a pošto se sporije vari, ono će osigurati da tokom noći vaše telo konstantno dobija hranu i enregiju, pa ćete se ujutru osećati mnogo bolje i nećete osećati veliku glad.

3. Opušta vas

Konzumiranje mleka pred spavanje ima psihološki uticaj, jer nas podvesno podseća na to kada smo bili mali i kada smo kao bebe pili mleko. To nas opušta i stvara osećaj sigurnosti i spokoja.

Više vesti o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi