Spavaća soba
shutterstock
Spavaća soba

shutterstock

Spavaća soba, Foto: shutterstock

Koliko god da želite promene u svom starom domu ili uživate u uređenju svoje nove, tek kupljene nekretnine, svi ti majstori u kući, neminovni haos i uvek još jedna stvar koju treba popraviti – nikog ne vesele.

Ipak, uređenje dečje sobe uvek je posebna avantura. Ukoliko se možete pohvaliti kakvom-takvom kreativnošću, ovo može biti iskustvo za pamćenje. Ako u tom poduhvatu uključite i svoje mališane, onda ste već na samom početku radova uspeli.

Kako da uredite sobu iz dečjih snova?

Roditelji (posebno budući ili novopečeni) obično za mustru uzimaju svoje dečje snove. Sve ono što su želeli kao deca, sada bi rado priuštili svojoj. Posebno ako su ti dečiji snovi ostali nerealizovani. Ipak, treba i ovde naći meru, a najpre sagledati želje, ali i potrebe vašeg deteta.

Iako mnogo toga zavisi od vaših finansijskih prilika i veličine sobe, ona može izgledati zaista sjajno uz nekoliko kreativnih predloga i primenu nekoliko pravila.

Soba za bebe

Dečja soba

Shutterstock

Dečja soba, Foto: Shutterstock

Kada u kuću dolazi beba, posebno prvorođena, onda je najveća opasnost da se soba za novog člana porodice ne pretrpa svim “kreativnim rešenjima” na koja naletite na internetu ili ste videli kod drugih. Beba je beba – malo nemoćno stvorenje kome smo jedino mi porebni u prvim danima i mesecima života.

Najvažnije što bebi pored ljubavi i pažnje možete da ponudite jeste svetla, redovno provetrena i pre svega čista i uredna soba. Isto važi i za ceo stan ili kuću u kojoj boravi beba, jer ni ona, kao ni roditelji, neće sve vreme boraviti samo u toj sobi.

Estetika sobe je u ovom uzrastu bitnija odraslima. Zato uređenje sobe za bebe probajte da shvatite kao kratkoročno rešenje. Jer bebe brzo rastu i većina stvari koje ste mesecima birali za njihovu sobu (kreveci, komode za stvari i presvlačenje i sl.) za isto to vreme će biti suvišne i moraćete da ih poklonite ili ih odložite do neke nove prilike.

Zato je dobro da pokušate da svoje ushićenje zbog dolaska bebe u vaš život kanališete u racionalno promišljanje o tome kako da urediti sobu za vaše dete bar do predškolskog uzrasta.

Čak i da kupite najskuplji i najlepši krevetac za bebe, čim ona bude naučila da stoji u njemu, ovo je zona najvećeg rizika za dete. Jako dobra rešenja predstavljaju višenamenski kreveci, koji se kasnije mogu transformisati u krevetić za manje dete ili u još veći krevet za predškolca, pa i mlađeg školarca.

Bela boja je uvek dobro rešenje za dečju sobu, ali ni poigravanje sa bojama nije na odmet. U najmlađem uzrastu preporučuje se ipak da boje budu oličene u detaljima, a ne u kompletno prebojenim površinama. Ovo možete rešiti nekim interesantnim noćnim lampama, igračkama koje imaju ulogu da podstiču finu motoriku kod dece, ili stikerima sa dečjim motivima, koje možete lepiti na zid.

Detalji kao što su vesele slike, zavese, šareni tepisi ili šareni jastučići mogu i sobi okrečenoj u čisto beloj boji dati veselost, ali i toplinu, koja će prijati i deci i odraslima koji tu borave.

Mali istraživači u akciji

Čim mogu samostalno da se kreću, a to znači da puze ili hodaju držeći se za stvari – to su mali ljudi spremni na velike nestašluke. Ona čista i uredna soba sa početka, pre svega nepretrpana stvarima, ovde je od velikog značaja.

Vašem mališanu će biti potrebno mnogo slobodnog prostora za kretanje, kao i mnogo stimulativnih, ali bezbednih detalja.

Šta je to što stimuliše vaše dete od godinu i po pa do druge ili treće godine života? Otprilike sve. Ponajmanje one skupe igračke koje ste im neumereno kupovali jer na njima piše da su dobre za razvoj vašeg deteta.

Prazne kutije, sve što ima dugme, posebno ako to dugme svetli, sve što može da se otkači, svaka rupa koja bi mogla da se istraži, svaka puna posuda koja bi mogla da bude ispražnjena i svaka dostupna polica na koju bi se mogao popeti – omiljena su mesta za vašeg malog istraživača.

Ono što u ovom uzrastu može biti zanimljivo i korisno u sobi vašeg deteta jeste neki stočić i stolica/fotelja. Ovo je mesto gde mogu (da se uče) da samostalno jedu, slažu kockice, crtaju, i to sve uz nadgledanje od strane odraslih.

Za ovaj uzrast, a to može biti korisno i u sobi starije dece, dobrodošle su multifunkcionalne police. Na otvorenim policama mogu biti knjige, lako dostupne deci i bez pomoći odraslih. Takođe, praktično rešenje za odlaganje igračaka mogu biti i police sa fiokama, kao i kutije/sanduci za igračke. Ovi komadi nameštaja mogu biti u veselim bojama ili sa detaljima (rukohvati) u raznim oblicima.

Predškolci i školarci

soba, stan, dom

shutterstock

soba, stan, dom, Foto: shutterstock

Već posle treće godine, detetova soba bi trebalo postepeno da dobija više funkcija. Deo za igru, spavanje, kao i budući radni deo trebalo bi da se polako odvajaju.

Postoje zaista odlična gotova rešenja koja zadovoljavaju ove funkcije dečje sobe. U salonima nameštaja možete naći celine koje obuhvataju krevet za spavanje i radni sto, a neretko se ovom delu pridodaje i zanimlljiv dodatak za igru. Ovakve konstrukcije mogu biti funkcionalne i kada se vaša dojučerašnja “beba” preobrazi u buntovnog tinejdžera i kada uređenje njegove sobe više ne bude u “vašem domenu”.

Poseban efekat možete postići foto-tapetama. One mogu biti preko celog zida, ili na jednom njegovom delu. Boje prirode – zelenila šuma ili plavetnila mora, ili pejzaži koji ostavljaju utisak da svet posmatrate sa vrha planine, mogu biti mesto na kome će se oči vašeg deteta opuštati i sanjariti.

Postoje i namenske farbe za zidove, koje od jednog celog zida ili njegovog dela mogu učiniti tablu za crtanje (koja se lako briše) – omiljene zabave za sve klince .

Naravno, za posebno smele i slobodne, ostaje i slikanje “slobodnim stilom”. Ukoliko ste vešti (makar malo) ili imate prijatelje koji to jesu, u nekom uglu sobe moglo bi da “nikne” stoletno stablo, na čijim granama će lišće imati porodične uspomene zabeležene na fotografijama. Na tom istom stablu ili u uglu nasuprot njemu može nastati i tajna kućica u kojoj je dozvoljen ulaz samo deci. I najzad, zašto dekoraciju jednog zida ne biste prepustili svojim mališanima? Šareni otisci i dečјi crteži biće možda i najefektniji deo njihove sobe.

Važan element sobe je i osvetljenje – dovoljno prirodne svetlosti danju i adekvatne veštačke svetlosti noću. U zavisnosti da li će vaše dete raditi domaći zadatak, čitati knjigu, razgledati slikovnicu ili samo slušati priču za laku noć, trebalo bi obezbediti i adekvatnu rasvetu. Zvezdano nebo, stona ili ukrasna podna lampa ili diskretno svetlo na zidovima, mogu se kombinovati za svaku od ovih prilika.

Svakako pre svake akcije sređivanja dečje sobe, istražite mogućnosti i sagledajte sobu u dužem vremenskom periodu. Konsultujte stručnjake ukoliko ste u mogućnosti, ali ne zaboravite da pitate one najvažnije – svoju decu.

Naša preporuka