ŽENA, MODELI, STARIJE ŽENE, BAKA
Shutterstock, ilustracija
ŽENA, MODELI, STARIJE ŽENE, BAKA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nakon ulaska žene u zrelo životno doba, odnosno posle 40. rođendana i u 50. im godinama, telo i organizam žene počinje polako da se menja, zato je važno da se u tom životnom periodu oslobodite nezdravih navika, a usvojite one zdrave, naročito kada je reč o ishrani.

Posle 45. godina i u 50. godinama počinjemo lakše d agubimo mišićnu masu, metabolizam se usporava i sporuije se troše kalorije, imamo veći rizik od gojaznosti, kalcijum brže napušta kosti i zglobove, a nivo hormona u perimenopauzi i menopauzi se menja. Kako onda sačuvati zdravlje i vitku figuru u zrelom životnom dobu?

Tajna je u zdravom načinu ishrane!

Retzultati različitih studija pokazuju da ishrana bogta kalcijumom i vitaminom D smanjuje rizik od prevremene menopauze. Takođe, važno je minerale i vitamine uzimati iz ishrane, u njihovom prirodnom obliku, pa se preporučuje da jedete zdravu, organsku hranu, bez previše obrađivanja.

Evo koje namirnice treba da ima u jelovniku svaka žena iznad 40. godina:

Mlečni proizvodi

Šampioni u kalcijumu, bogati su i zdravom mlečnom masti koja je važna za apsorpciju vitamina D. Pokušajte da popijete čašu mleka ili pojedite krišku mladog sira svakog dana i osetićete se zdravo i energično. Važno je da ne preterujete u mlečnim proizvodima i da koristite one koji su organskog porekla.

Salata od usoljenih sardina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sardine

Konzumiranje ribe pozitivno utiče na zdravlje kostiju i zglobova. Standardna porcija sardina sadrži 370 mg kalcijuma. Ispitivanja pokazuju d aukoliko jedete ribu dva puta nedeljno, smanjujete rizik od pojave Alchajmerove bolesti.

Badem

Veoma zdrava užina koja će popuniti nedostatak proteina, zdravih ugljenih hidrata, vlakana i kalcijuma. Pola čaše ovih orašastih plodova dnevno učiniće puno za vaše zdravlje.

Zeleno lisnato povrće

Spanać, kupus i zelena salata bogati su vlaknima,kalcijumom i vitaminom C. Mnogi od njih, kao što je kelj, sadrže hlorofil i antioksidante koji smanjuju rizik od upalnih procesa u telu.

Beli luk

Ovo veoma zdravo povrća bogato je antioksidantima, vitaminima i mineralima, a jendo je od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta. Takođe, pozitivno utiče na zdravlje srca, u prevenciji upalnih procesa, štiti telo od negativnog uticaja slobodnih radikala i snižava krvni pritisak. Ukoliko ne možete da jedete sam beli luk, dodajte ga jelima, salatama ili sosevima, ali bez preterane prerade.

Limun, peršun

Profimedia

Peršun

100 grama mirisne zelene veze peršuna sadrži 138 mg kalcijuma i sadrži visok nivo vitamina C. Peršun je delotvoran u prevencii upalnih procesa mokraćne bešike i u izbacivnaje viška tečnosti iz tela sa kojim se suočavaju mnoge žene u 50. godinama. Šolja čaja od peršuna dnevno imaće brojne blagodeti po vaše zdravlje.

Soja

Ova hranljiva biljka sadrži proteine, kalcijum i vlakna. Važno je da ne preterujete sa konzumiranjem soje, većč da je jedete jednom do dva puta nedeljno. Takođe, preporučuje se konzumiranje isključivo organske soje.

Losos

Ova zdrava i ukusna riba bogata je vitaminom D, omega-3 kiselinama i kalcijumom.

Čia semenke

Ako ste zabrinuti za zdravlje creva, ovo seme treba da jedete češće, jer sadrži puno zdravih vlakana. Uz to, 100 grama chia semena sadrži 631 mg kalcijuma.

Jaja

Standardna porcija sadrži 6 g proteina i manje od 1 g ugljenih hidrata. Jaja - tvrdo kuvana ili pržena sa paradajzom i lukom - ubedljivo su neka od najboljih namirnica za doručak.

Tunjevina

Ovu vrstu ribe ne treba jesti često, jer tuna može akumulirati živu, ali se povremeno može koristiti kao večera ili ručak. A ako nemate vremena za kuvanje, možete uzeti redovnu konzervu tunjevine, dodati joj povrće ili pasulj i imaćete divnu večeru.

Jogurt, riba i ribizle

Alo!

Foto: Alo!

Grčki jogurt

Standardna porcija sadrži 20 g proteina i 8 g ugljenih hidrata, ali samo ako ste kupili jogurt bez šećera i voćnih dodataka. Međutim, ako želite da poboljšate ukus, dodajte bobice ili orahe u jogurt - dobićete super zdrav doručak koji možete jesti i kada ste na dijeti.

Kikiriki

U malim dotzama kikriki može bii sjajan izvor proteina koji će očuvati vaše zdravlje i vitku figuru. Konzumirajte pečeni ili blanširani kikiriki, bez soli.

Humus

Leblebija, glabvni sastojak humusa, je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži puno vlakana, vitamina i minerala. Pozitivno utiče na krvne sudove i reguliše apetit, pa humus može biti sjajan izbor za doručak ili večeru. Mažite humus na dvopek i integralni hleb.

PROČITAJTE JOŠ: