Vitamin C značajno pomaže apsorpciju gvožđa
Shutterstock
Vitamin C značajno pomaže apsorpciju gvožđa

Shutterstock

Vitamin C značajno pomaže apsorpciju gvožđa, Foto: Shutterstock

Vitamin C se nalazi u mnogim biljkama kao što su limun, grejpfrut, pomorandže, kivi i mnoge druge.

Ima izuzetne koristi za naš organizam, doprinosi jačanju imuniteta i neizostavan je deo naše ishrane.

Često ga unosimo u organizam u vidu ceđenih sokova kada smo bolesni i kada je našem telu potrebna pomoć kako bi se izborio sa različitim mikroorgnizmima.

On doprinosi zdravom funkcionisanju organizma, ali i dobrom stanju i nezi kože.

Podstiče proizvodnju kolagena

Kolagen doprinosi elastičnosti kože, daje joj mladalački izgled a vremenom se iscrpljuje zbog dejstva različitih faktora.

Pomorandža

Shutterstock

Pomorandža, Foto: Shutterstock

Da bi vaša koža i dalje lepo i mladalački izgledala, stručnjaci preporučuju da redovno uzimate vitamin C. To je zato što on pospešuje proizvodnju fibroblasta i time reguliše sintezu kolagena.

Takođe, s obzirom da ima antioksidaciono dejstvo, on pomaže u neutralisanju oštećenja slobodnih radikala (koji je glavni krivac za oštećenje kolagena i DNK)

Daje sjaj koži

Istraživanja pokazuju da korišćenje vitamina C može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, stvaranju ujednačenog tona kože i smanjenju upalnih procesa. Vitamin C je jedan od retkih aktivnih sastojaka koji može biti pogodan za sve tipove kože.

Štiti kožu od sunca

Slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa i vidljivih znakova starenja kože. Antioksidanti mogu zaštiti kožu tako što će upiti UV zrake i sprečiti oštećenja slobodnih radikala izazvanih UVB zračenjem.ž

Istraživanja pokazuju da je vitamin C smanjio rizik od opekotina od sunca za čak 52 odsto.

To svakako ne znači da antioksidant poput vitamina C treba da koristite umesto kreme za sunčanje, ali vam on može pružiti dodatni sloj zaštite.

PROČITAJTE JOŠ: