GINEKOLOG KONAČNO OTKRIO: Svaka žena, a i muškarac treba da znaju da li je moguće začeće tokom menstruacije!

Tara Ford, doktorka u Medicinskom centru za žensku se*sualnost u New Yorku

Trudnoća test za trudnoću trudnica
 Foto: Shutterstock

Mnogi postavljaju pitanje da li je moguće ostati u drugom stanju tokom mesečnice.

Tara Ford, doktorka u Medicinskom centru za žensku se*sualnost u New Yorku, objasnila što svaka žena, a i muškarac treba znati o polnom odnosu dok traje menstruacija.

Pročitajte još

Možete ostati trudni i ako imate menstruaciju.

 

"Nekim ženama menstruacija traje sedam dana i ponekad se ovulacija preklopi s menstruacijom. Osim toga spermatozoidi mogu preživeti tri do pet dana u vagini. Ako koristite kontracepcijske pilule i u tom periodu radite uobičajenu pauzu, možete se smatrati sigurnom, ali ako ne, razmislite koji ćete oblik kontracepcije koristiti", objasnila je Tara Ford.

Ciklus je definisan kao krvarenje koje se javlja na kraju ovulacije zato što oslobođenu jajnu ćeliju nije oplodio spermatozoid. Svakog meseca žena ima tendenciju da oslobodi jajašce 14. dana ciklusa, a pre toga nivo hormona se povećava kako bi se materica pripremila za potrncijalno oplodnje jajašceta. Kada do oplodnje ne dođe, sluzna obloga materice oljušti se 14 dana kasnije.

SPREČITE KOMPLIKACIJE NA VREME Ovih 15 znakova su prvi alarm da sa vašim bubrezima nešto nije u redu!

Trudnoća Test za trudnoću
 Foto: Shutterstock

Menstruacija obično traje od dva do osam dana i javlja sa na 26 do 34 dana. Ovulacija se uglavnom odvija na sredini siklusa, i to je najplodnije vreme u toku menstrualnog ciklusa - iz jajnika se oslobađaju jajne ćelije i najveća je mogućnost za graviditet.

Međutim, u određenim okolnostima žena može da zatrudni i ukoliko ima odnos tokom menstruacije. Najveća mogućnost za to postoji kod žena sa veoma kratkim menstrualnim ciklusom (vreme od 1. dana jedne menstruacije do 1. dana naredne), posebno ako on traje 22 dana. Kod njih evulacija može da počne samo nekoliko dana nakon što im se završi ciklus. Pošto sperma može da preživi do šest dana - ukoliko imaju odnos tokom menstruacije, postoji verovatnoća da je sperma prisutna i kada se završi ovulacija. I eto mogućnosti za začeće.

 

Ali to može da se desi i ženama sa tzv. normalnim odnosno dužim ciklusima - i najverovatnije do njih dolazi kada se jajna ćelija i spermatozoid sretnu u jajovodu. Pod pretpostavkom da dobijate menstruaciju na 28 dana, između 12. i 16. dana jajna ćelija dostiže zrelost u jednom od jajnika. Ona se potom oslobađa u stomak i usisava je najbliži jajovod, gde može da preživi 24 sata, pa ukoliko u tom jajovodu postoji spermatozoid - on će oploditi jajnu ćeliju.

Ako vam kasni menstruacija, a sigurni ste da nije trudnoća, proverite kod lekara o čemu je reč.

Deca rođena u novembru imaju posebne karakteristike, nauka je dokazala!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 09.11.2019. 10:30 Srećni, visoki i dugovečni... Foto: Shutterstock Mesec našeg rođenja utiče na mnoge aspekte našeg života. Na našu ličnost, naše sposobnosti ali i na zdravlje. Ovde se ne radi o astrologiji, već činjenicama dokazanim statističkim studijama. Za vas rođene u novembru, evo šest stvari zbog kojih ste verovatno posebni: 1.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi