MARKET, KUPOVINA, PRODAVNICA
Shutterstock, ilustracija
Market, kupovina, prodavnica, namirnice,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ispunjenje ovog zahteva dobrim delom podrazumeva upotrebu aditiva kao što su konzervansi i antioksidansi. Neki od aditiva koji produžavaju trajnost proizvoda značajno utiču na endokrini sistem konzumenta (na hormone).

PROČITAJTE I:

 

Kakva je situacija na našem tržištu po ovom pitanju i kakva svojstva imaju pojedini aditivi pitali smo Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta "Šta jedem?".

Prodavnica, market

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Na našem tržištu se nalazi jako puno proizvoda, koji imaju sličan ukus, izgled, kaloričnost, pa i ambalažu. Ali kada pogledate deklaracije, vidite da se veoma razlikuju po sastavu i nutritivnoj vrednosti, kao i po kvalitetu i količini upotrebljenih aditiva. Poznato je da neki od aditiva koji produžavaju trajnost proizvoda mogu imati uticaj na endokrini sistem. Navešćemo samo neke aditive na koje treba obratiti pažnju sa ovog aspekta:

- Butil hidroksi anizol (BHA) je antioksidans koji sprečava kvarenje proizvoda. Organizam ga prepoznaje kao "lažni estrogen".

Utiče na reproduktivni i endokrini sistem, izaziva gojaznost i neplodnost, kako kod žena tako i kod muškaraca. Na našem tržištu postoji nekoliko proizvoda u kojima se nalazi i to u kategoriji proizvoda koji se smatraju zdravom hranom.

Prodavnica

Alo!/ Dejan Briza

Foto: Alo!/ Dejan Briza

 

Kao ometač endokrinog sistema moramo pomenuti Bisfenol A koji se nalazi u sastavu plastičnih ambalaža iz kojih može migrirati (naročito na toploti) u proizvod koji konzument unosi. Utiče negativno na plodnost i ponašanje (hiperktivnost). Bisfenol A je 2011. godine zabranjen kao sastojak plastičnih ambalaža namenjenih odojčadima.

PREPORUČUJEMO: