ostrog
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Taj dan u narodu se smatra praznikom u kojem su moguća najveća čuda. Mošti ovog sveca se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i predstavljaju mesto hodočašća za vernike svih religija.

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na dan Svetog Vasilija posetiti manastir Ostrog, njihova bolest ili bolest nekog njima bliskog nestati "kao rukom odnesena".

Ako se odluče potražiti pomoć ovog sveca, vernici treba da započnu strogi post od nedelje, koji će trajati sve do Duhova, kada će otići na Ostrog i tamo se pričestiti.

Prema narodnom verovanju, Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama.

Tokom vekova, mnogi sveštenici svedočili su da svakog jutra vide pocepane vunene čarape na nogama sveca, iako su veče pre bile celovite. Zbog toga vernici koji idu na Ostrog sa sobom često nose i jedan par belih vunenih čarapa.

Jedna od mnogobrojnih starih legendi koja svedoči o milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija je priča o tome kako je jednom prilikom beba ispala iz kolevke na vrhu Gornjeg manastira.

Majka, prestravljena jer se manastir nalazi na stenama planine Ostroška greda, na visini od čak 900 metara nadmorske visine, verovala je da je izgubila dete.

Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, veselo se smeškajući.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading