začini
printscreen/superrecepti
začini

printscreen/superrecepti

Foto: printscreen/superrecepti

U poslednje vreme sve više naučnih studija upućuju na zaključke da su ovo tri glavna začina koja mogu "pročistiti" naša pluća i probavni trakt.

Kurkuma

Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbira poboljšava čišćenje pluća od štetnih supstanci kao rezultat pušenja ili života u zagađenom području. Pored toga, sprečava respiratorne bolesti.

Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i raznih zdravih smutija. Da biste uživali u antiinflamatornim blagodatima kurkume, pomešajte je sa malo crnog bibera.

DA LI STE SE UVERILI U LEKOVITOST NEKOG OD OVIH ZAČINA?

 

Beli luk

Beli luk daje ukus mnogim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kada se jede sirov. Međutim, imajte na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa stomakom i varenjem.

Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odmašivanje disajnih puteva, moćnom biljkom sa anti-karcinomom i antiinflamatornim dejstvom koja suzbija gljivice i određene viruse.

Sadrži alicin koji uništava respiratorne infekcije, a mnoga istraživanja su pokazala da je efikasan pomagač u čišćenju pluća ljudi koji su pušači, ali i bivših potrošača duvanskih proizvoda.

Đumbir

Mnoga lekovita svojstva krasi i đumbir. Jača imunološki sistem, poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, smanjuje zapaljenske procese u telu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela, zbog čega se preporučuje pušačima.