Glavobolja Migrena
Profimedia
Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima i to važi i za žene i za muškarce. Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. Međutim, rani signal pretećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca.

PROČITAJTE I:

Leto, toplo, vrućina

Alo!/Dejan Briza

 

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umereni. Međutim, to ne znači da treba da oklevate i ustežete se da potražite lekarsku pomoć.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Simptomi srčanog udara su i opšti osećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da proveravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.

Nadimanje stomaka uzrokovano je određenim namirnicama ili preterivanjem u jelu, ali malo ko zna da ovo povrće izaziva nadutost i gasove.

PREPORUČUJEMO:

 

Promena režima ishrane i načina na koji jedemo može smanjiti rizik od nadimanja stomaka. Međutim, dokazano je da je jedan od najvećih uzroka za ovo stanje povrće koji mnogi stavljaju u skoro svako jelo - crni luk. Crni luk sadrži vlakna koja izazivaju nadimanje, a osobe koje su osetljive na neke od sastojaka luka mogu već i zbog male količine osetiti grčeve u stomaku. Nutricionisti savetuju da oni koje često imaju problem sa nadimanjem smanje konzumaciju luka, naročito sirovog.

Crni luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da, ukoliko jedete kuvani luk, smanjujete rizik od nadimanja. Još neke vrste povrća uzrokuju gasove, najpre karfiol, prokelj i brokoli. Najbolji savet za sprečavanje nadimanja jeste da jedete redovno, više malih obroka u toku dana, ne pričate dok jedete i da obrok pojedete polako.

PREPORUČUJEMO I:

glavobolja, migrena, mozdani udar,

profimedia