DELUJTE PREVENTIVNO, SPREČITE INFARKT! Ovaj ZNAK najavljuje SRČANI UDAR! Obratite PAŽNJU, naročito ŽENE!

Ako osetite bilo koji simptom od navedevih odmah se javite vašem lekaru!

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest
Foto: Shutterstock

Najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima i to važi i za žene i za muškarce. Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. Međutim, rani signal pretećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca.

 

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umereni. Međutim, to ne znači da treba da oklevate i ustežete se da potražite lekarsku pomoć.

 

Simptomi srčanog udara su i opšti osećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest
Foto: Shutterstock

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da proveravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.

LEKARI UPOZORAVAJU Groznica ZAPADNOG NILA širi se po Srbiji! Ukoliko primetite neke od OVIH simptoma ODMAH se javite lekaru!

Nadimanje stomaka uzrokovano je određenim namirnicama ili preterivanjem u jelu, ali malo ko zna da ovo povrće izaziva nadutost i gasove.

 

Promena režima ishrane i načina na koji jedemo može smanjiti rizik od nadimanja stomaka. Međutim, dokazano je da je jedan od najvećih uzroka za ovo stanje povrće koji mnogi stavljaju u skoro svako jelo - crni luk. Crni luk sadrži vlakna koja izazivaju nadimanje, a osobe koje su osetljive na neke od sastojaka luka mogu već i zbog male količine osetiti grčeve u stomaku. Nutricionisti savetuju da oni koje često imaju problem sa nadimanjem smanje konzumaciju luka, naročito sirovog.

Crni luk
Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da, ukoliko jedete kuvani luk, smanjujete rizik od nadimanja. Još neke vrste povrća uzrokuju gasove, najpre karfiol, prokelj i brokoli. Najbolji savet za sprečavanje nadimanja jeste da jedete redovno, više malih obroka u toku dana, ne pričate dok jedete i da obrok pojedete polako.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi