POČELI STE NAGLO DA STARITE? Ovaj SLATKIŠ uvek imate u torbi, ŠOKIRAĆETE SE kada čujete sta on radi vašem licu!

Lice vam zbog toga nije zahvalno.

Lice, bubuljice, akne, nega,
 Foto: Shutterstock, ilustracija

U gotovo svakoj ženskoj torbici nalaze se žvake, kao i krema protiv bora u ormariću u kupatilu. Možda ćete se iznenaditi, ali jedno ide s drugim. Naime, žvakanje žvaka uzrokuje bore.

"Ponavljanje facijalnih eskpresija poput smejanja ili mrštenja s vremenom ostavlja trag na koži, a preterano žvakanje žvaka utiče isto tako na lice, posebno u predelu gornje usne", objašnjava dermatolog Imogen Beksfil. Ali, ovde je ključna reč preterano. Neće vas jedna žvaka dnevno pretvoriti u staricu, ali konstantno žvakanje bi moglo da vam doda koju godinu.

"Jačanje mišića vilice koji kontrolišu žvakanje moglo bi da rezultra još jednom 'nuspojavom' - izrazito četvrtastom vilicom", dodaje dermatolog Mari Lupo.

Žvaka Žvakaća guma
 Foto: Profimedia

Osim toga, učestalo žvakanje žvake može da dovede do poremećaja zgloba vilice što može da izazove bol u licu. Studija iz 2015. dokazala je i da učestalo žvakanje žvake može da pojača glavobolje.

Žvakanje žvaka ima i dobrih strana - pomaže mozgu da radi, jača pamćenje i pomaže u fokusiranju pri donošenju odluka. Razlog tome možda leži u teoriji da žvakanje žvake povećava dotok krvi u mozak.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi