Lagali su nas: "Zdrava" ishrana je – POGUBNA!

Politika/S.Ć. | Ženske priče 2020-09-20 07:43:07 2020-09-20 07:43:07

Kada kažemo da je nešto biljno, za mnoge to podrazumeva i zdravije ali...

Shutterstock, ilustracija

DA LI STE VI IZBACILI IZ MENIJA NAMIRNICE ŽIVOTINJSKOG POREKLA? 

 

Stručnjaci su zabrinuti jer, kako kažu, ovu hranu često prati marketing da je reč o zdravijim biljnim namirnicama.

– Mnogi od ovih proizvoda su primamljivi zbog marketinga. Kada kažemo da je nešto biljno, za mnoge to podrazumeva i zdravije, ali ne obraćamo pažnju na deklaracije gde jasno piše šta se još dodaje u takve proizvode. Proizvođači dodaju so iz više razloga, ali glavni je taj što žele da kupcu ponude bolji ukus – kaže Keli – En Džoli, izvršna direktorka Fondacije za zdravlje srca, koja će uskoro pokrenuti novu studiju na ovu temu. Međutim, istraživanje je utvrdilo da među ovim proizvodima ima i zdravijih opcija zbog čega stručnjaci pozivaju građane koji žele da izbegavaju meso obraćaju pažnju na sastav proizvoda.

Ova studija baca senku na vegetarijanski način ishrane. Jer, zbog savremenog života pobornici ovog pokreta često konzumiraju brzu hranu koja, takođe, može biti nezdrava kao i konvencionalna. Istraživači podsećaju da prekomerna upotreba crvenog mesa nosi veći rizik od nekih karcinoma i srčanih bolesti. Ali naučnicima se zamera što nisu dali odgovor šta je zdravije – slanina bez mesa ili prava slanina.

Holandska kompanija za istraživanje tržišta „Inova market insajt” utvrdila je da je između 2013. i 2017. godine potražnja za proizvodima biljnog porekla u svetu porasla za 62 odsto. Čak i Brazil, koji ima jednu od najvećih mesnih industrija, trenutno peto najveće tržište zdrave hrane, a trećina stanovništva se već deklariše kao vegeterijanci. Holandija želi da u sledećih pet do deset godina postane lider zdrave i održive hrane. A koliko je ovaj način ishrane uzeo maha pokazuje podatak da je globalni servis za dostavu hrane „Uber its”, prošle godine, vegansku hranu proglasio vrhunskim trendom.

Mlekarstvo u krizi

Expand player
Pogledajte više