DR MILOŠEVIĆ objasnio kako korona utiče na plodnost i zašto su deca u opasnosti

"Primećena je slabija aktivnost spermatozoida"!

Kod petnaestak mojh pacijenata koji su imali simptome teške infekcije koronom, primetan je smanjen broj spermatozoida i usporeni su, izjavio je danas urolog dr Aleksandar Milošević.

doktor milošević
doktor milošević, Foto: printscreen/tvK1

Milošević je, gostujući u jutarnjem programu K1 televizije, rekao da je takva slika privremeno stanje, ali da će se bolje znati kada ti muškarci budu hteli da imaju decu.

On je je objasnio da se bez sumnje zna da virus ulazi kroz pluća i da, kada prođe plućnu barijeru, ulazi u krv i zahvata druge organe. Kako je istakao, spermatozoidi su najosetljivije ćelije u telu.

"Problem je u neznanju, i dalje se malo zna o problemu, znamo da virusi napadaju ceo organizam, kao zauške za koje se posle 20 godina pokazalo da je 90 odsto onih koji su dobili zapaljenje testisa ostali sterilni. Tek kada su ušli u fazu da prave decu. Zato je problem to što mi ne znamo. Virus uđe kroz pluća, gužve u kafanama, pevanje, grljenje i ljubljenje dovode do prenosa i zato najpre udara na pluća. Sledi temperatura, ali i kožna manifestacija, osip ili svrab. Svi organi su zahvaćeni kada virus prođe u krv, postaje deo našeg tela. Kako će brzo otići ili proći, to je relativno. Ja sam preležao laku formu korone pre šest meseci", rekao je on.

Milošević je zato apelovao na građane da se vakcinišu, jer ne možemo da znamo kakva će da bude forma bolesti.

Korona dalje udara individualno na organe, zdrav organizam i jak imunitet će olakšati tu borbu, rekao je on.

"Suštinski, u pitanju je opasna bolest za starije ljude koji umiru, naročito ako imaju prateće bolesti. Panike nikako ne bi trebalo da bude, ali suštinski se moramo vakcinisati zato što mislim da je to ipak manje zlo nego preboleti. Ne znamo kakve su posledice kada prebolimo koronu, još uvek", rekao je on.

Urolog je kazao da se sreće sa mladim muškarcima koji imaju problem sa spermogramom.

"Već petnaestak njih, to nije dovoljno za trajno mišljenje, ali svi imaju smanjen broj spermatozoida i usporeno im je kretanje. Mislim da je to prolazno, ali ne znamo kako će korona delovati na decu pre puberteta. To niko ne može da zna, znaćemo kada uđu u plodnu fazu i treba da naprave dete, pa vide da ne ide. Onda ćemo to povezati sa kovidom", rekao je on.

Slična je situacija sa bilo kojim preležanim opasnim virusom, pa i koronom.

"Spermatozoidi su najosetljivije ćelije, pijan čovek će imati najsporije spermatozoide, oni se prvi napiju u telu! Dakle, i korona će ih ugroziti ako stigne do testisa", rekao je on.

Dodao je i da je potrebno da prođe tri meseca od vakcinacije do začeća.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi