Vojislav Perišić
printscreen/youtube
Vojislav Perišić

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić kaže da čokolada može da izazove osećaj sličan zaljubljenosti.

"Ako ima kakao, da, noćas sam gledao da li stimuliše lučenje endorfina, našeg opijata? Mi često možemo da dižemo nivo endorfina autogenim treningom. Fakiri kada leže na šiljcima, njih to ne boli, oni treniraju svoju hipofizu da luči ekstremne količine, njima je ša-la-la i kada hodaju po žaru! Fina, blaga, jutarnja euforija je to, u kafu stavite kakao i to je blagi doping, ujutru će vam biti prelep ceo svet", rekao je on.

"Etanol izaziva dezinhibicijske fenomene, ono što je pozitivno izlazi iz vas! U mozgu je nekoliko euforijskih sistema, koji se aktiviraju pod emocijom ili hranom. Koji ćemo ujutru aktivirati, zavisi od onoga što ćemo uzeti ujutru", rekao je on.

Može li se popraviti raspoloženje hranom?

"Može, ujutru, dizanjem nivoa naših sopstvenih opijata. Kad se, recimo, povredite ili posečete, ne boli prva dva minuta pa strašno zaboli. Pacijenta u šoku ništa prvo ne boli, tada lučimo materije koje kompenzuju bol. A moramo da pospešimo baš to lučenje, da bi nam bilo lepo. Uzmete ujutru šećer, fruktozu, popijete kafu, dignete enkefaline i vi ste mentalno probuđeni", rekao je on.

Prof. dr Perišić je pričao i o žitaricama, analizirao da li one utiču na raspoloženje.

"Šolja mleka, komad hleba u pola 10 uveče, ne kaže naš narod to uzalud! Glutenski efekti enkefalina su u pitanju, gluten može da utiče na raspoloženje. Pitao sam fizičke radnike, kažu večeraju u šest popodne. Pitam ih šta jedu uveče, kažu komad hleba i piju mleko. I to im je perfektno, opušta ih! U mleku je kazein, kazeomorfin, a u žitaricama glutenomorfin. To su opijati za mozak, iz hrane. Zato je dobro ujutru uzeti žitarice i mleko", rekao je on.

O jogurtu slušamo mnogo, ali prof. dr Perišić podvlači značaj mleka.

"Jeftino je a svuda ga ima, ali molim vas, mi ne uzmemo mnogo kazeomorfina, uzmemo dovoljno da dirne signalni sistem i smanji dozirano naše doživljaje, stres ujutru. To je korisno. Postoji uticaj na naš nervni sistem, na euforijske medijatore", rekao je on.

"Potrebno je ujutro malo masnoće, ona pravi signal iz creva u mozak da se osećamo dobro! Neka to bude pecivo sa malo masnoće, ne kroasan, to je mnogo masno, najbolje kifla. Nisu naivni Francuzi, kod njih uvek ima erotike, zato ne kroasan", rekao je on, sugerišući da Francuzi kroz masne kroasane pokušavaju da "preteraju" sa efektom euforije koju ima masna hrana.

"Uveče, za žene tokom 8. marta, kolač i konjak! Koncentrirane aktivne supstance koje udaraju na mozak, to veče će biti nezaboravno. Dođavola, svako veče bi trebalo da bude takvo", rekao je on